Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Абсолвентите от випуск 2014 г. на специалност „Право“ получиха своите дипломи за висше образование

   
Абсолвентите от випуск 2014 г. на специалност „Право“ получиха своите дипломи за висше образование

В изцяло обновената 272-ра аудитория на Софийския университет „Св. Климент Охридски” се проведе тържествената церемония по връчване на дипломите на випуск 2014 на специалност „Право“ на Юридическия факултет на Университета. 370 магистри завършват висшето си образование, осемдесет от тях са отличници, един е пълен отличник. На събитието присъстваха ректорът на СУ проф. дин Иван Илчев, деканът на Юридическия факултет проф. Сашо Пенов, председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов и заместник-деканите доц. Анета Антонова и доц. Георги Митов.

Деканът на факултета проф. Сашо Пенов поздрави всички абсолвенти, техните родители и гости от името на преподавателите и администрацията на Юридическия факултет. „В продължение на пет години вие натрупвахте знания в областта на правото и с всеки изминат ден ставахте по-умни, защото следващият ден е ученик на предходния. Следвайки максимата „Денят учи деня”, вие достигнахте до днешния щастлив ден. Така делата ви съответстват на думите и са изпълнили мечтите, които сте имали, кандидатствайки в специалност „Право“ в Юридическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, каза проф. Пенов.

Той подчерта, че всички абсолвенти в залата са работили усърдно през изминалите години и изрази надежда, че ще си спомнят трудностите по време на следването с усмивка, а споменът за неволите ще направи днешния ден много щастлив. Проф. Пенов подчерта, че в Университета те са спечелили истински приятели, с които са преодолели всички изпитания.

1

„Вярвам, че у вас е изградено високо правосъзнание, необходимо за развитието на българската държава като правова държава. Убеден съм, че чувството за справедливост и законност никога няма да ви изоставят”, подчерта деканът.

Проф. Пенов припомни, че Юридическият факултет има над 120-годишна история и е част от университет, който е години наред е център на българската интелектуална мисъл. Той припомни учените и преподавателите юристи, свързали завинаги името си с историята на Университета и изградили правната наука в България. Това са най-добрите кадри, с които България е разполагала, подчерта проф. Пенов, а абсолвентите са техните последователи. „Ще ви припомня само, че Стоян Михайловски, автор на един от най-светлите химни в българската култура и просвета „Върви, народе, възродени“, завършил право във Франция, е сред първите преподаватели по френски в ЮФ. Тук е преподавал и Алеко Константинов, избран за доцент по наказателен процес. Във факултета са учили крупни представители на българската литература. – Димчо Дебелянов, Елин Пелин, Йордан Йовков, Христо Смирненски, Илия Бешков, Константин Кисимов, Борис Христов”.

2

В конкуренция с другите факултети, Юридическият факултет на СУ отстоява завоюваните позиции и авторитет като непрекъснато доказва, че е факултет с вековна история, който в бъдеще ще бъде водещ факултет в страната, отбеляза проф. Пенов. По думите му, това е възможно именно поради будността на студентите в него и желанието им да усвояват правната материя. Юридическият факултет разполага и с най-богатата библиотека в България за правна литература с повече от 160 хиляди заглавия.

Деканът на факултета отбеляза, че неслучайно всички отбори на ЮФ достойно представляват факултета на състезанията по право в България и чужбина, което е повод за гордост на техните преподаватели.

3

Проф. Пенов заяви още, че ролята на правото за съвременната държавност изисква и подготовката на авторитетни юридически кадри, защото нито политическият, нито икономическият живот имат битие извън правните норми, които ги регламентират и които юристите прилагат. „Правораздаването не е просто работа, професия. То е изпълнение на дълг, високо доверие и отговорност. Истинско правосъдие с духовно и интелектуално безлични хора не се прави. Затова освен правни познания и висок професионализъм, работещите в сферата на правораздаването трябва да бъдат личности, притежаващи висши добродетели”, добави проф. Пенов.

Той изрази своята вяра, че всички абсолвенти в залата са подготвени юристи-личности, които, прилагайки закона, ще влагат ум и сърце, за да възтържествува справедливостта: „Убеден съм, че вие имате знанията да бъдете сред най-добрите юристи в България, на които обществото ще разчита”.

Деканът припомни, че Факултетът дължи много на всички свои възпитаници, които и след завършването си са останали свързани с Университета. Именно с тяхна помощ е обновена и 272-ра аудитория. По време на тържеството проф. Сашо Пенов обяви и дарителска кампания за обновяването на 292-ра аудитория и подчерта, че дарените средства се управляват най-целесъобразно поради отговорността и уважението към дарителите.

В края на словото си проф. Пенов пожела на всички сполука, дързост да отстояват ценностите на правото и на добър час.

4

Ректорът на Софийския университет проф. дин Иван Илчев поздрави всички присъстващи с успешното завършване на тяхното следване в Юридическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски” – най-старият юридически факултет в България, но и най-добрият според Националната рейтингова система.

Проф. Илчев подчерта, че СУ държи първото място в 22 от 22-те професионални направления, в които обучава своите възпитаници. Той поздрави абсолвентите, че са учили в единствения български университет, който заема достойно място в световните класации, единственият български университет, който е сред гордите 3% сред университетите в света. Той сподели своята надежда управниците да разберат, че стратегическите мерки в областта на висшето образование и наука тласкат българското общество напред.

Ректорът пожела на абсолвентите да не губят своето интелектуално любопитство и ги призова да не забравят, че това е само първият етап от висшето им образование в живота. Той ги призова да се възползват от всички възможности, които им предоставя СУ за допълнително образование. Проф. Илчев изрази надежда, че абсолвентите никога няма да забравят, че са възпитаници на Софийския университет и им пожела да не загубят връзка със своите преподаватели, защото в много случаи те могат да им дадат много нови и полезни съвети.

В заключение проф. Илчев пожела на всички никога да не забравят и хората, които през изтеклите години са били винаги редом с тях –техните родители и близки. След това ректорът обяви випуск 2014 г. за завършил.

5

Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов, възпитаник на Юридическия факултет на СУ, поздрави присъстващите и призова абсолвентите и родителите да се насладят на този момент, защото той е предшестван от усилията на преподавателите и на всички студенти: „Имало е и по-трудни моменти, не сте имали късмет с въпроса, който сте изтеглили, друг път – късмет – от доброто настроение на преподавателя. Всичко това са спомени, които ще останат в миналото. И дори да ви е било тежко, това са спомени, които ще правят по-красиво миналото. От тук нататък, тежкото мина, идва още по-тежкото и страшното. Но сега не мислете за него”.

Лозан Панов подчерта, че съдебната система има нужда от абсолвентите, от техните познания, но призова в системата да се включват само онези от тях, които не се колебаят. Това е важно за всички, защото каквито и правила да се въвеждат, реформата зависи от хората, които ще ги прилагат, подчерта той. Лозан Панов пожела на всички да имат късмет и да запазят усмивките, които имат днес, независимо от предизвикателствата, които професията изправи пред тях.

6

Отличникът на випуска Камен Гогов поздрави присъстващите в 272-ра аудитория от името на абсолвентите. Той благодари на всички преподаватели във факултета и подчерта, че именно благодарение на техните усилия днес абсолвентите могат гордо да се нарекат юристи. Камен Гогов благодари сърдечно на всички родители и близки, благодарение на които абсолвентите са имали спокойни и щастливи студентски години. Той не пропусна да се обърне и към своите колеги, за да им благодари за прекрасните пет години, прекарани заедно.

„В Университета имах шанса да срещна изключителни хора – умни, амбициозни, устремени. Всъщност вярвам, че една от най-големите ценности на този университет са неговите студенти. Надявам се, че оттук нататък, където и да се срещнем, ще се подкрепяме взаимно. А след години може би част от нас ще бъдат пак тук, но не като студенти, а като преподаватели, горди родители, а защо не и почетни гости”, каза Камен Гогов.

Отличникът на випуск 2014 г. пожела на всички свои колеги да бъдат здрави, да имат много успехи, да бъдат щастливи от това, което вършат и да носят радост на хората около тях.

7

Васил Ташев, управител на издателство „Сиби”, връчи награда за отличен успех и високи резултати в овладяването на правните науки на отличника на випуска Камен Гогов, както и колекция от последните най-нови издания от издателството. Васил Ташев пожела на абсолвентите, за които също бяха осигурени книги от издателството, да бъдат здрави и никога да не загубват любопитството към знанието.

8

Абсолвентите и техните родители бяха поздравени и от името на издателство „Сиела”, което предоставя безплатен достъп до „Сиела Норми” и „Сиела Практика” до края на годината на всички абсолвенти. Всички завършващи получават и подарък книги от издателството. Общата сума, която „Сиела” е отделила за подаръците на випускниците, е в размер на 70 000 лева.