Начало / Новини / Новини и събития / Изложба „Животът по Дунава“ в Софийския университет

   
Изложба „Животът по Дунава“ в Софийския университет

В Централното фоайе на Софийския университет бе открита изложбата „Животът по Дунава“ . Експозицията е част от събитията, които посолството на Австрия в България организира през 2023 и 2024 г. по повод австрийското председателство на Стратегията на ЕС за Дунавския регион (1.11.2023-31.12.2024). Фотоизложбата е подготвена в рамките на конкурс, организиран от Института за Дунавския регион и Централна Европа във Виена.

На откриването присъстваха заместник-ректорът на Софийския университет доц. Анета Антонова, посланикът на Австрия у нас г-жа Андреа Икич-Бьом, представителката на Института за Дунавския регион и Централна Европа във Виена София Байтер, кураторката на изложбата Малвина Талик, посланици, представители на Министерството на външните работи на Република България, студенти и преподаватели.

7

Заместник-ректорът на Софийския университет доц. д-р Анета Антонова приветства всички присъстващи с „Добре дошли“ и изрази радостта си, че Алма матер е домакин на тази прекрасна изложба, която обединява в едно познанията за различните брегове на река Дунав.

2

Представяйки десетте държави, които могат да нарекат Дунав „нашата река“, тази изложба показва многоликия ни живот, красотата, но и проблемите в живота на всички нас, живеещи край величествената река. Река, която трябва да пазим и ценим“, отбеляза доц. Антонова и пожела успех на изложбата, както и на Австрия при председателството на Стратегията на Европейския съюз за Дунавския регион.

8

Посланикът на Република Австрия Андреа Икич-Бьом благодари на всички, дошли на откриването на експозицията и посочи, че това е много специална изложба, плод на специално партньорство на различни институции. Посланикът отбеляза, че е много щастлива, че на събитието присъстват София Байтер от Института за Дунавския регион и Централна Европа във Виена и кураторката на изложбата Малвина Талик. В изказването си тя посочи още, че Австрия поема председателството на Стратегията на Европейския съюз за Дунавския регион в един момент, в който макрорегионът в Дунава минава през редица предизвикателства – война в Европа, сложна демографска и икономическа ситуация, изменения на климата – последици, които засягат живота на милиони хора, живеещи по поречието на реката. Андреа Икич-Бьом подчерта, че река Дунав е важен снабдителен път и Австрия насочва вниманието си към стабилност, иновации и екосистеми за периода на своя мандат.

3

Друг неин приоритет е опазването на природното разнообразие на видовете в региона. По думите й промените и предизвикателствата днес изискват творчески решения и нови идеи. Посланикът посочи, че в изложбата ще се включат също снимки от Русе и Тутракан.

9

Посетителите бяха поздравени и от София Байтер, която представи Института за Дунавския регион и Централна Европа във Виена и неговата дейност под формата на научни публикации, журналистически статии и организиране на различни събития. Съдействат за регионални и трансгранични инициативи и работят за укрепване на ценности като демокрацията и мира.

6

Тази година Институтът отбелязва своята 70-годишнина и по този повод са решили в рамките на годината да организират по едно събитие във всяка една от 19-те целеви държави, в които и с които работят.

10

Кураторката на изложбата Малвина Талик благодари на посолството на Австрия и Софийския университет за представянето на изложбата и разказа за работата с нейния екип при подготовката на събитието, което определи като подреждане на пъзел, даващ възможност на „Дунава да говори“.

5

Изложбата „Животът по Дунава“ включва 26 фотографски пана, които представят различни места и аспекти от живота и ежедневието на страните по поречието на река Дунав, съпроводени от текст на български език. Експозицията може да бъде разгледана до 7 декември 2023 г.

4
1