Начало / Новини / Новини и събития / В Софийския университет бяха връчени стипендиите „За жените в науката“ за 2023 г.

   
В Софийския университет бяха връчени стипендиите „За жените в науката“ за 2023 г.

Лауреатите на стипендиите за 2023 г. са д-р Николета Кирчева, главен асистент в Института по оптически материали и технологии „Акад. Й. Малиновски“ към БАН, д-р Росита Кокотанекова, главен асистент в Института по астрономия с Национална астрономическа обсерватория към БАН и Росица Паунова, асистент и редовен докторант в Катедра по психиатрия и медицинска психология към Медицински университет – Пловдив.

Софийският университет заедно с L’Oréal България и Националната комисия за ЮНЕСКО-България за тринадесета поредна година са партньори и съорганизатори на инициативата, която насърчава младите жени в България да изберат професионално развитие в научната сфера.

23

"За жените в науката" е уникален за България и света проект. Той е и сред най-престижните научни конкурси у нас и се провежда в партньорство между Софийски университет "Св. Климент Охридски", Националната комисия за ЮНЕСКО в България и L'Oréal България от 2010 г. насам. Към момента по програмата са отличени 36 дами с общ награден фонд от 180 000 евро (вкл. трите победителки от тази година) за техния впечатляващ научен потенциал, постижения и любов към изследователската дейност.

14

Д-р Николета Кирчева спечели с проекта „Разработване на алтернативна антибиотична терапия с акцент върху метали с антибактериално действие: Ag+/ Ga3+/Ga-PPIX като иновативно лечение“.

Д-р Николета Кирчева е главен асистент в Института по оптически материали и технологии „Акад. Й. Малиновски“ към БАН. Тя завършва бакалавърска степен по химия и магистърска степен по медицинска химия във Факултета по химия и фармация към Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Николета успешно защитава докторска дисертация в Софийския университет по „Теоретична химия“ през 2020 г., която е отличена в Конкурса за високи научни постижения на Съюза на учените в България през 2020 г.

Тя е член на групата „Изчислителна химия и молекулно моделиране“ в ИОМТ, БАН. През 2023 г. е удостоена с наградата на БАН „Проф. Марин Дринов“ за млади учени до 35 г. за постижения в научно направление „Биомедицина и качество на живот“.

Научната ѝ дейност се фокусира върху изследването на конкуренцията между метали в биологични и биомиметични системи, с приложение в хранително-вкусовата промишленост, медицината и фармацията. В научната си кариера до момента тя е публикувала 25 научни статии, член е на колектива на шест настоящи научни проекта, като е ръководител на два от тях и участвала активно в 17 международни конференции.

15

Д-р Росита Кокотанекова спечели с проекта „Участие в мисията Comet Interceptor/ Еволюция на кометни ядра“.

Д-р Росита Кокотанекова е главен асистент в Института по астрономия с Национална астрономическа обсерватория към БАН. Тя има дългогодишен опит в изучаването на небесните тела, а Международният астрономически съюз отбеляза нейния принос за проучването на астероидите в пояса между Марс и Юпитер като даде на един от тях нейното име.

През 2012 г. тя завършва бакалавърска степен по земни и космически науки в Университета „Якобс“ в Германия, последвана от магистър по астрофизика през 2014 г. като част от програмата Еразмус Мундус „Астромундус“ в Австрия, Италия, Сърбия и Германия. По това време участва активно в научни проекти и стажове в Швейцария и САЩ. След успешната защита на докторската си дисертация за кометите в Слънчевата система, тя печели конкурс за една от престижните изследователски позиции в Европейската южна обсерватория (ESO) в Германия, където до 2021 г. развива независим научен проект, изследващ еволюцията на кометните ядра и тяхната връзка с други класове малки тела в Слънчевата система.

Сред постиженията на Росита са съавторство на над 20 научни публикации в престижни международни списания, спечелени проекти за наблюдателно време на едни от най-големите телескопи, членство в научните екипи на космическите мисии Comet Interceptor, DART и Hera,и организация на няколко специализирани международни конференции.

16

Проектът, с който спечели Росица Паунова е „Откриване на нови биомаркери, характеризиращи негативната симптоматика при шизофрения, чрез начините на функционалното невроизобразяване“.

Росица Паунова е асистент и редовен докторант в Катедра по психиатрия и медицинска психология към Медицински университет – Пловдив, където завършва медицина през 2021 г. Росица специализира психиатрия в УМБАЛ „Свети Георги“ в Пловдив и се занимава активно с научна дейност от третата година на следването си.

Нейната научна работа се фокусира върху изучаването на психиатричната нозология чрез използване на функционален ядрено-магнитен резонанс и прилагането на алгоритми, базирани на изкуствен интелект. Тя разработва специфични модели на невронни мрежи за психиатрични диагнози като шизофрения, депресия и биполярно разстройство. Тези изследвания имат изключително важен принос към решаването на актуални глобални предизвикателства в областта на психиатрията.

Днес Росица е автор и съавтор на 21 научни публикации в списания с импакт фактор, участвала е в 6 научни форума в чужбина и в два проекта с финансиране от ЕС. Спечелила и финансиране за два свои проекта по програмите – МОН „Млади учени и постдокторанти – 2“ и „Young Investigator Training Program, Neuroimaging in Psychiatry“ в Милано, Италия.

Церемонията по награждаването се проведе в Ректората на Софийския университет в присъствието на вицепрезидента г-жа Илияна Йотова, кмета на Столична община г-н Васил Терзиев, проф. Генка Петрова, заместник-министър на образованието и науката, Елена Шекерлетова, заместник-министър на външните работи и председател на националната комисия за Юнеско – България, акад. проф. Николай Витанов, заместник-ректор на Софийския университет „Св. Кл. Охридски“ и председател на журито, Ваня Панайотова, генерален директор на L’oreal България. Водещ на церемонията бе Ива Дойчинова. В рамките на тържеството гостите чуха и музикалните изпълнения на Магдалена Петрович.

4

Вицепрезидентът на Република България г-жа Илияна Йотова отправи своя поздрав и заяви: „Ние, жените, идваме на този свят, за да създаваме, носим дълбоко в себе кода на живота. Но жените сме и откриватели, изследователи. Това го показва животът“. Г-жа Йотова отбеляза, че от близо 900 носители на Нобелова награда от 1901 г. насам само 60 са жени.

5

Сблъскваме се с много предразсъдъци, срещаме много стъклени тавани пред нашето развитие, но заедно можем да ги пробием. Вие сте добрият пример, давате ни самочувствие“, обърна се вицепрезидентът към участничките в националната програма. Тя ги приветства за нелекия избор да се отдадат на науката, без от това да страда грижата за дома и семейството. Илияна Йотова благодари на близките им, че ги подкрепят, както и на хората, които са ги вдъхновили да се посветят на науката.

6

Кметът на Столична община Васил Терзиев не скри вълнението си да присъства на събитието и посочи, че едната му дъщеря иска да се занимава с наука и затова според него примера, който дават победителките в този конкурс носи на младите момичета голям заряд и вяра, че също ще могат да се справят.

20

Той подчерта колко е важно тези истории да бъдат разказвани, постоянно да говорим за добрите примери и да се борим те да стават част от нашето ежедневие, защото така се превръщат в стимул за много хора да тръгнат по нелекия път на науката. Кметът на Столична община се обърна към наградените с думите: „Бих ви пожелал когато мислите за вашите учители, помислете как вие да бъдете този пример и тези учители след години, така че много млади момичета, които днес едва прохождат, благодарение на вашия пример, благодарение на вашата грижа за бъдещото поколение, да изберат пътя да се занимават с наука и да правят тези пробиви, които движат нашите общества, които движат човечеството и това да бъде най-нормалното нещо – всяка една жена, всяко едно момиче да се реализира в областта на науката, на предприемачеството, на инвестициите“. Васил Терзиев завърши изказването си с пожелание да бъдат здрави, градивни и все така добър пример.

7

Заместник-министърът на образованието и науката проф. Генка Петрова отбеляза, че човек трябва да се отдаде на науката изцяло и заяви, че съдбата на учения е много хубава, защото дава възможност да приютиш душата и мисълта си в едно скрито пространство, което е само твое – пространството на твоите мисли, на твоя интелект, на твоето любопитство, извън всичко останало и това е много хубава съдба и когато тя доведе до чудесните постижения, е много удовлетворяваща. Тя благодари на всички организатори на събитието и на университета за домакинството.

8

Елена Шекерлетова, заместник-министър на външните работи и председател на националната комисия за ЮНЕСКО – България, изрази радостта си да присъства на събитието и да поздрави всички дами в и извън науката, които след един дълъг и напрегнат ден са се събрали, за да отдадат дължимото на жените в науката: „Във всяка професия, във всяко поприще има и предизвикателства, и по-трудни моменти, но за да си успешен в науката, независимо като мъж или жена, първо талант, силен характер, упорство, трудолюбие, хъс и много други качества на характера, които правят тези хора изключителни“. Тя пожела жените да бъдат солидарни една с друга, да се радват на успехите си и да благодарят и на мъжете, които с разбиране уважение и съпричастност се отнасят към успехите на жените.

12

Заместник-ректорът на Софийския университет и председател на журито акад. проф. Николай Витанов благодари на спонсорите в лицето на L’Oréal и ЮНЕСКО и изрази радостта си, че Софийският университет вече 13 години е достоен партньор. Той благодари на членовете на журито за обективността им и посочи, че и трите кандидатки не са от университета, което е още едно доказателство за високия професионализъм на журито. Акад. Витанов изтъкна, че винаги му е било приятно да бъде част от този конкурс, защото изминалите години са го изпълнили с възхищение към постиженията на младите жени-учени, но и с оптимизъм. „Желая на трите победителки, както и на всички останали участници през тази година успех и нека с устременост, енергия и воля да следват своите мечти“, каза още той.

13

Ваня Панайотова, генерален директор на L’Oréal България благодари на всички присъстващи и посочи, че преди години тя е била една от онези, които е избрала бизнеса пред науката, и макар никога да не е съжалявала за своя избор, винаги е изпитвала една завист към онези, които са продължили да се занимават с наука. Тя припомни, че L’Oréal има мисия да създава красота, а основателят й е химик – човек от науката. Ваня Панайотова изтъкна, че всяка година инвестират изключително много средства в наука и говори за връзката между красотата и науката. Тя благодари на партньорите от Софийския университет, от ЮНЕСКО и на журито. „Светът има нужда от наука. Науката има нужда от жени“, каза в заключение г-жа Панайотова.

22
24