Начало / Новини / Новини и събития / Представяне на научно и справочно издание „Св. София“. Църквите на Божията премъдрост по света“

   
Представяне на научно и справочно издание „Св. София“. Църквите на Божията премъдрост по света“

На 24 ноември 2023 г. в най-стария храм в столицата ни „Св. София“ бе представено луксозното научно и справочно издание „Св. София“. Църквите на Божията премъдрост по света“, подготвено и преведено на български по инициатива на Интерпарламентарната Асамблея на православието, в която Република България има свое официално представителство на парламентарно ниво.

Научен съорганизатор на събитието бе Центърът за славяно-византийски проучвания „Проф. Иван Дуйчев“ към Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Луксозният том съдържа научни описания на 37 храма по света, посветени на Св. София – Премъдрост божия. Той ни представя вълнуващо пътешествие от Шотландия до Китай, най-източната част на света, където за Божията премъдрост е съграден храм.

1

Книгата е отпечатана през 2021 г. и е последователно преведена на различни езици: английски, френски, гръцки, български, италиански, руски, румънски, сръбски, украински и арабски.

1-4

Сред екипа водещи учени има двама български автори – доц. Венцислав Каравълчев, автор на студията за софийската църква „Св. София“, и д-р Златина Тодорова от Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски, автор на студията за църквата „Св. София“ в Несебър. Преводът на български език е осъществен със съдействието на българското представителство в Асамблеята и е дело на Алексей Стамболов.

8

На официалното представяне присъстваха председателят на организацията Евгений Чжиквин, депутат в полския парламент, д-р Максимос Каракопулос, генерален секретар на Интерпарламентарната Асамблея на православието, г-н Костас Мигдалис, съветник, г-н Радомир Чолаков, депутат и член на международния секретариат и парламентаристи от различни европейски православни. В храма присъстваше и викарият на Негово Светейшество Неофит, Патриарх Български, епископ Поликарп, както и други висши духовници.

2

Сред почетните гости на представянето беше и проф. Георги Вълчев, ректор на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Той беше специално поздравен от д-р Каракопулос, който отбеляза символиката във факта, че една от първите му публични изяви е в храм „Св. София“, дом на Божията Премъдрост, и му пожела мъдростта да го съпътства през целия му мандат на ректор на най-старото висше училище в България.

9

На събитието присъстваха още заместник-деканът на Богословския факултет доц. Светослав Риболов, учени от Софийския университет, Българската академия на науките, Нов български университет и други научни институции, студенти.

7

Томът беше представен детайлно от доц. Албена Миланова, а кратка лекция за богословската идея за София – Премъдрост божия и нейното онагледяване в средновековното изкуство поднесе гл. ас. д-р Светозар Ангелов, и двамата от Центъра за славяно-византийски проучвания „Проф. Иван Дуйчев“.

12

Бяха прожектирани два филма –дейността на Интерпарламентарната Асамблея на православието и за църквите, носещи името „Св. София“ по света. Експонирана беше и фотоизложба, която гостите разгледаха след официалната церемония.

11