Начало / Новини / Календар / Акад. Мишел Зенк ще бъде удостоен с почетното звание „доктор хонорис кауза“ на Софийския университет

Аула, Ректорат

На тържествена церемония, която ще се състои на 29 май 2023 г. от 11.00 ч. в Аулата в Ректората, проф. Мишел Зенк, член на Френската академия, ще бъде удостоен с почетното звание „доктор хонорис кауза“ на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Предложението за удостояването с почетното звание на най-старото висше училище в България е на Факултета по класически и нови филологии.

Мишел Зенк е един от най-видните съвременни френски интелектуалци, филолог, медиевист, писател, професор в Сорбоната и Колеж дьо Франс. Член на Френската академия от 2017 г. и на Академията за надписите и изящната словесност от 2000 г. Член на следните чуждестранни и национални академии: Американската академия за изкуство и наука, Американската средновековна академия, Академията на науките на Португалия, Кралската шведска академия за литература, история и антики, Алзаската академия, Версайската академия, Лионската академия. Член-кореспондент на Академия делла Круска във Флоренция и на Австрийската академия на науките.

Предложението на Катедрата по романистика на Факултета по класически и нови филологии за присъждането на званието „доктор хонорис кауза“ на Софийския университет на академик Мишел Зенк се основава на първо място на високите му научни постижения в полето на литературоведските изследвания, на неговия новаторски филологически подход към средновековната литература, на завидната му репутация на интелектуалец, ерудит, медиевист със забележителни качества на преподавател, изследовател, есеист, популяризатор, издател, писател, преводач.

Мишел Зенк има значителен принос за развитието на Катедрата по Романистика на Софийския университет. Неговите изследвания и критически издания допринасят за литературната подготовка на много поколения студенти от специалност „Френска филология“ и стимулират някои от тях да продължат заниманията си по средновековна литература и след дипломирането си. Постоянното интелектуално общуване през годините с преподаватели от специалността дава тласък на тяхното научно развитие и импулс на техните изследователски търсения. Красноречив пример за това е пленарният доклад, озаглавен „Граница и дефиниция на литературата“, изнесен в рамките на организираната от 25 до 27 февруари 2005 г. от Катедрата по романистика и проведена в Софийския университет международна конференция на тема: „Идеята за граница в романските литератури“.

plakat DHC Zenk@1.5x

За изключителните му заслуги към френското културно наследство, литературната рецепция и образованието е удостоен с най-високите държавни отличия на Франция: Велик офицер на Ордена на Почетния легион, Командор на Ордена на Академичните палми, Командор на Ордена за изкуство и литература. Носител на многобройни международни отличия: Командор на Ордена за заслуги към Италианската република, Златна звезда на Ордена на Изгряващото слънце (Япония) и др. „Доктор хонорис кауза“ на университетите в Шефилд (2004), Букурещ (2014) и Пекинския педагогически университет. Лауреат на много награди, включително престижната награда „Балзан“ за 2007 г., която му е присъдена за огромния принос за разбирането и популяризирането на френската и окситанската средновековна литература, за оригиналната интерпретация на отношението между средновековната и модерната литература, за вписването на средновековната литература в европейската културна традиция.

Мишел Зенк е роден през 1945 г. във Франция. От 1964 до 1968 следва в елитното висше училище Екол нормал сюпериор в Париж. През 1967 г. става агреже по класическа литература, през 1970 – доктор по литература, а през 1976 – доктор на науките. Започва преподавателската си кариера в Сорбоната като асистент (1968-1970) и главен асистент (1972-1976). Професор по френска средновековна литература в Университета Тулуз-Льо-Мирай (1976-1987) и в Сорбоната (1987-1994). През 1994 г. е избран за почетен професор в Колеж дьо Франс, където оглавява Катедрата по Литератури на средновековна Франция (1994-2016) и заема поста вицепрезидент на Съвета на професорите (2000-2012). От 2011 до 2022 г. е постоянен секретар на Академията за надписите и изящната словесност.

Мишел Зенк е филолог с голям международен авторитет, гост-професор в най-престижните университети на Европа, САЩ, Япония, Китай, Южна Корея. Изнасял е лекции в Станфорд, Йейл, Бъркли, Чикаго, Аризона, Пенсилвания, „Колумбия“, „Джон Хопкинс“, „Сапиенца“ (Рим), „Федерико II” (Неапол), Женева, Цюрих, Любляна, Софийския университет „Св. Климент Охридски“, в Япония, Полша, Румъния и пр. Създател на няколко литературни поредици, сред които се открояват колекцията „Готически литератури“ на „Либрери Женерал Франсез – Ашет“ и кратките литературни беседи „Добре дошли в Средновековието“ на радио „Франс Ентер“. Участва в редица издателски съвети и редакционни съвети на научни списания.

Научната продукция на академик Зенк е впечатляваща. Повечето от неговите трудове са посветени на френската средновековна литература и особено на лирическата поезия, отражението на религиозната мисъл в литературата и нейното естетическо въздействие, съчетавайки филологически подход с историографския. Част от издадените от него колективни трудове се занимават с проблеми на литературната теория.

Мишел Зенк има изключителен принос за популяризирането на френската средновековна литература. Издадените и преведени от него Събрани съчинения на Рютбьоф (1989-1990, 2001) и Роман на Аполоний от Тир (2006) не само представят едни от най-значимите средновековни творби, но и предлагат нов филологически подход, отворен към широк кръг читатели. Заглавието на една от последните му книги Унижението, Средновековието и ние (2017) е показателно за връзката между средновековната култура и модерния човек.

Субективността е едно от основните понятия в теоретичното мислене на Мишел Зенк. В Литературната субективност. Около века на Свети Луи (1985), позовавайки се на изчерпателен литературен корпус, той проследява развитието на възникналия през XIII век нов начин на писане, който отразява авторовия поглед към света. Новият светоглед поражда нов начин на възприемане на поетическото творение, благоприятства развитието на определени литературни жанрове и полага началото на същинската френска литература.

Преведената на български език негова книга Добре дошли в Средновековието се радва на изключителния интерес не само на студентите и преподавателите от филологическите специалности, но и на всички, които искат да научат нещо за средновековната литература и култура. Изданието получава много положителни отзиви в периодичния печат, които отбелязват основните му достойнства: ясно представяне на сложни литературни и естетически процеси, изтъкване на очарованието на средновековната култура, насърчаване на интереса на обикновения читател към нея. Две негови статии са отпечатани в колективни монографии, публикувани от Университетското издателство „Св. Климент Охридски“: „Граница и дефиниция на литературата“ (2007) и „За унижението в любовта и в поезията“ (2008).

Мишел Зенк използва всеки повод за популяризиране на европейските литератури и за открояване на ползите от четенето и доставяната от него естетическа наслада. Свидетелство за това е обширното интервю за вестник „Култура“ (2005), в което освен по тези въпроси размишлява за традициите на литературното образование, за връзката между класическата и съвременната литература, за бъдещето на литературата. Като голям почитател на българското културно наследство, той ръководи едно от заседанията на организираната през 2015 г. в Париж международна конференция на тема „Одриската аристокрация – знаци и места на власт в Тракия“, на което приветства „влизането на България в Лувъра“ и забележителния успех на изложбата „Епопея на тракийските царе“.

Церемонията ще може да бъде проследена тук .