Начало / Университетът / Факултети / Стопански факултет / Специалности / Магистърски програми / Новини от магистърска програма "Енергийни пазари и услуги" / Българската петролна и газова асоциация проведе модул гост-лекции в енергийната програма на Стопанския факултет

   

03.04.2023

 

Мениджъри от ръководството и членовете на Българската петролна и газова асоциация (БПГА) гостуваха на 27 март на студентите от магистърска програма „Енергийни пазари и услуги“ за поредица от гост-лекции, в които представиха европейските и националните регулации, пазарните перспективи, предизвикателствата на декарбонизацията и добри практики от пазара на горива.

SBenchev

Първата лекция бе изнесена от г-н Светослав Бенчев, главен юрист на БПГА. Той представи темата „Пакет от мерки на ЕС: Готови за цел 55. Предизвикателства пред българската и европейската икономика. Индустрия под обсада“. В лекцията си г-н Бенчев обърна специално внимание на новите изисквания, които се въвеждат на европейско равнище във връзка с декарбонизацията, както и на предизвикателствата, свързани с доставките на петрол.

PKiselov

Г-н Петър Киселов, директор „Търговия и доставки“ във V-Gas Bulgaria, представи лекция на тема „Пропан-бутан и перспективите за устойчивото му развитие“. В своята лекция той засегна темите относно особеностите на пазара на пропан-бутан, приложенията на продукта и бъдещето развитие в сектора. Студентите проявиха любопитство към перспективите пред пропан-бутана и задаваха редица въпроси, които спомогнаха за провеждане на интересна дискусия.

VVeselinov

Г-н Васил Веселинов, мениджър „Продажби и управление на търговските обекти“ в „Петрол“ АД, представи темата „Актуално състояние на пазара на течни горива в България“. В лекцията си г-н Веселинов представи пазара на дребно на горива и разказа за добри практики на компанията.