Начало / Новини / Календар / "Задушница - Една възможна импровизация" - Премиера по Адам Мицкевич

Театър "Алма Алтер", Ректорат

Една възможна импровизация по ЗАДУШНИЦА

В желанието си да изразим своята съпричастност към делото на Йежи Гротовски, най-значимия реформатор в историята на Световния театър, "раждаме" на нашата сцена спектакъла "Задушница" по Адам Мицкевич - една възможна импровизация. Изборът на заглавието не е случаен. Йежи Гротовски често е подчертавал, че в основата на неговите търсения винаги е стоял полският романтизъм, подкрепящ и възвисяващ духа на човека в непрекъснато водения от него диалог със самия себе си, т.е. с Бог, т.е. със своя вътрешен човек.

Нашият спектакъл е наш личен опит да се докоснем до тайната на Гротовски за актьора - човек и човека - актьор и така да проникнем до най-високото в срещата му с човека - зрител: до литургията на колективното случване на вярата в нашето, на човеците, вътрешно пространство.

Режисьорът на този спектакъл иска да изрази в него всичко онова, което му е дала една страна, една култура, един народ, един човек и да обедини това духовно богатство в образа, който ни завещаха Гротовски и неговият партньор - Ричард Чешлак - "Несломимият принц", образ така прилягащ и на двамата, както и на високия дух на полския романтизъм.

Постановка: Николай Георгиев

Музикална среда: Константин Кучев

Хореография: Петя Йосифова - Хънкинс

В главната роля - лидерът на Пловдивската трупа, актьорът Стефан Попов

С участието на трупата на „Алма Алтер“

Спектакълът се осъществява с финансовата подкрепа на Фонд „Научни изследвания“ на Софийския университет "Св. Климент Охридски" и Полския културен институт.