Начало / Новини / Новини и събития / Стартира седмицата на Transform4Europe в Силезийския университет в Катовице

   
Стартира седмицата на Transform4Europe в Силезийския университет в Катовице

В Деня на Европа стартира седмицата на проекта Transform4Europe. В периода между 9 и 13 май 2022 г. присъстващите студенти, преподаватели и служители заместват традиционния обучителен процес със срещи, работилници, шоу програми и културни събития. Домакин на форума е Силезийският университет в Катовице, Полша. Софийският университет „Св. Климент Охридски“ е една от седем институции от цяла Европа, които участват в проекта.

Гостите на откриването на Седмицата на Transform4Europe бяха приветствани от проф. Ришард Козьолек, ректор на Силезийския университет в Катовице. По време на официалната церемония бе изпълнен химнът на ЕС „Ода на радостта“. Участниците се включиха и в традиционни танци за региона на Силезия. След откриването се проведе дискусия на тема „Предизвикателства за науката в Европа в 21-ви век“.

1

Transform4Europe бе основен акцент и по време на отбелязването на Деня на Европа в Силезийския парламент. Представители и студенти на участващите в проекта университети бяха поканени да присъстват на официалната церемония в сградата на институцията. Те подписаха съвместна декларация, в която подчертават своя ангажимент да търсят заедно решения на предизвикателствата за Европа в 21-ви век. Софийският университет „Св. Климент Охридски“ бе представен от проф. Мария Стойчева, функционален ректор международна дейност.

2

В рамките на първия ден от Седмицата на Transform4Europe се проведе и среща на участващите университети относно създаване на съвместни докторантски програми. Модератор на събитието беше доц. Николина Цветкова от Софийския университет „Св. Климент Охридски“. В срещата участваха над 30 представители на различни институции, част от проекта. Те обсъдиха възможности за съвместна подготовка на докторанти в ключови направления като дигитална трансформация, приложения на изкуствения интелект, биотехнологии и други.

3

Алиансът „Трансформация за Европа (Тransform4Еurope)“ обединява седем европейски университета: Университета на Саарланд (Германия), Университета в Аликанте (Испания), Естонската художествена академия, Университета на Силезия в Катовице (Полша), Софийския университет „Св. Климент Охридски” (България), Университета в Триест (Италия) и Университета „Витаутас Магнус“ в Каунас (Литва), които работят за създаване на устойчив модел на Европейски университет със съвместно ръководство и структури на обслужване.

4