Начало / Новини / Новини и събития / Дарени книги от проф. Вера Ганчева – изложба в Университетската библиотека

   
Дарени книги от проф. Вера Ганчева – изложба в Университетската библиотека

В Централната университетска библиотека „Св. Климент Охридски“ е представена изложба на книги, дарени от проф. Вера Ганчева. В изпълнение на завещанието на проф. Вера Ганчева Университетската библиотека получи дарение от около 200 тома книги и периодични издания. Те са предназначени за читателите в създадената и с нейна помощ филиална библиотека „Нордика” и обхващат широк тематичен спектър: шведска литература, история, езикознание, литературна критика, културно наследство, география, албуми за Швеция, Стокхолм и Скандинавието.

В централните витрини на библиотеката са разположени изданията на Огуст /Аугуст/ Стриндберг. В някои от тях се намират отбелязвания и ръкописни бележки, направени от проф. Вера Ганчева.

1

Най-старата книга от дарението е старопечатно издание на "Опити в историята на буржоазното общество" от Адам Фъргюсън, отпечатана в Стокхолм от Йохан А. Карлбохм през 1790 г. Изложена е и книгата, посветена на 250-годишната история на Кралската шведска академия на науките, както и много други издания, които ще намерят своите читатели сред студентите и преподавателите от Софийския университет.

5

Благодарение на дарението от проф. Вера Ганчева, Университетската библиотека е единствената в България, която притежава тези и други издания за Скандинавските страни.

7
9
6