Начало / Новини / Новини и събития / Лендарт пленер „Между пясък и пяна“

   
Лендарт пленер „Между пясък и пяна“

В периода 15 – 19 септември 2020 г. в творческия дом „Китен“ на Софийския университет се състоя лендарт пленер „Между пясък и пяна“. Пленерът е част от проекта „АRTгументи“ и се осъществява с финансовата подкрепа на Фонд „Научни изследвания“ към Университета.

Художествената форма лендарт е избрана неслучайно. Освен с различните си сривове, катаклизми и пандемия, тази година се запомня и с раздялата ни със световно име в лендарта – Христо Явашев – Кристо, както и с изкуствоведа Димитър Грозданов, който създаде фестивала „Процес-Пространство“, включващ и лендарт.

1-w. AnnaTzolovska_Siankata_na_slanceto_2
3.-w M.Aleksandrova_Pat, Pateka, podslon_Kiten 2020 (2)

Проектът се реализира от Катедра „Визуални изкуства“ към Факултета по науки за образованието и изкуствата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, ръководител е проф. д-р Бисера Вълева.

2. KrassimiraDrenska

В лендарта художниците „аргументират“ своите ефимерни усещания, материализирани сред природата, запечатани на цифров носител, провокирани и създадени от неуловимите човешки емоции и разчитащи на „съавторството“ на стихиите. Художниците се фокусират върху „ненужните“, изхвърлените, маргинализирани предмети, които нямат никакво утилитарно приложение, но са открити и „разпознати“ като важни за процеса на правене на художествена творба.

2-wVencislavaStoianiva1
6-wVioletaApostolova_2

Концепцията на пленера е обвързана с философията на Халил Джубран, по специално със сентенцията му от едноименното издание („Пясък и пяна“) „Вечно крача по този бряг, между пясък и пяна. Приливът ще изличи стъпките ми, вятърът ще отвее пяната….“.

AnnaYzolovska_3

Арт-събитието имаше за цел да срещне различни артисти, от различни страни, с различна художествена концепция. Да събере традиционни художници с концептуалното изкуство, да провокира у различните хора определена артистична реакция, да срещне случайните плажуващи с неслучайно направените инсталации, да реализира различните произведения като овеществената визуална емоция.

5-w.BisseraValeva_Chadar_4

В лендарт пленера участваха: доц. д-р Анна Цоловска, доц. д-р Ана Милованович (Белградски университет), проф. д-р Бисера Вълева, гл. ас. д-р Венцислава Стоянова, докторант Виолета Апостолова, ас. д-р Красимира Дренска, докторант Марина Александрова, проф. д-р Орлин Дворянов, ас. д-р Цвета Петрова.

6.O.Dvorianov_Salut_Kiten 2020 (1)

Инсталациите, създадени по време на пленера „Между пясък и пяна“, напълно се вписват в определението на Умберто Еко за „отворената творба“, тъй като под въздействие на състоянието на природата и намесата на хората претърпяха промени. Но, съгласно началото на цитата от Халил Джубран, краят подсказва създаването нова среда за нов лендарт: „Вечно крача по този бряг, между пясък и пяна. Приливът ще изличи стъпките ми, вятърът ще отвее пяната…Ала морето и брегът ще пребъдат вовеки“.

ЦветаПетрова От синьо-по-синьо-най-синьо
BisseraValeva_Riton_5