Начало / Новини / Новини и събития / Научно-приложна конференция на тема: "Иновативни решения за интегриране на информационните технологии в българското образование"

   
Научно-приложна конференция на тема: "Иновативни решения за интегриране на информационните технологии в българското образование"

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ е домакин на Шестата годишна национална конференция, посветена на иновативните информационни решения в българското образование. Събитието е организирано от Факултета по начална и предучилищна педагогика, „Нимеро“ ООД и „Джъмпидо“ ООД.

По време на конференцията представители на бизнеса, науката и образованието представиха своите виждания и идеи пред повече от 400 учители от цялата страна. Бяха демонстрирани най-новите решения от областта на информационните технологии в образованието, както и добри примери и практики от класните стаи и детските градини. Във фокуса на вниманието бе българският образователен продукт "Енвижън", който подпомага и разнообразява учебния процес в над 350 училища и в над 50 детски градини в цяла България. В събитието взеха участие учители, които обмениха опит и добри практики от работата си.

DSC_0242_600x400

Доц. д-р Николай Цанев, ръководител на катедра „Начална училищна педагогика” във Факултета по начална и предучилищна педагогика към Софийския университет, откри конференцията и изрази радостта си, че не спира да вижда интерес към новите технологии.

Доц. Цанев посочи, че следи развитието на технологиите и включването им към учебния процес още от 1980 г., когато компютърният урок е бил нещо изключително. „Днес обаче технологиите са част от нашия живот и живеем в едно изключително интересно време”, отбеляза доц. Цанев.

Той насочи вниманието на гостите към съвременните термини, въведени от един от големите теоретици на електронното обучение Марк Тренски, който определя два типа хора: “digital born” – „дигитални по рождение” – всички хора под 30-годишна възраст, и “digital emigrants” – дигитални емигранти. Терминът “digital wisdom” – „дигитална мъдрост”, служи за обяснение на явлението на съвместяване на цялата човешка мъдрост благодарение на технологиите.

DSC_0209_600x400

„Тук сме отново, за да научим нещо ново, да споделим опит, да дадем възможност за изява на нашите ученици. Свидетели сме на още едно събитие, което трасира ежедневието ни – образователна реформа, която вече извежда електронните ресурси като задължителна част от учебната документация”, добави доц. Цанев и изрази надежда да има реално интегриране на технологиите в ежедневната учебна работа.

Доц. Цанев припомни мисълта на Николас Негропонте, ръководител и откривател на Медия Лаб в Масачузетския технологичен институт, според когото ако пред една страна стои някакъв огромен проблем, той най-често може да бъде решен с помощта на образованието, в полза на образованието, но в никакъв случай няма да бъде решен, ако образованието не съдейства за това.

Румен Бакалов, управител на „Нимеро“, изрази радостта си, че отново е в препълнената Аула на Софийския университет. Той благодари на Алма матер за вече традиционното домакинство и представи постигнатите до момента резултати: 400 училища от 1-ви до 12-ти клас работят с „Енвижън“. Това са над 20 000 ученици, които използват продукта; екипът на „Нимеро“ е достигнал до 80 детски градини; обхванати са 140 населени места в България и 12 в различни други държави – над 30 български училища в чужбина използват образователния продукт „Енвижън“; направени са над 320 открити урока, реализирани са над 75 обучения; 15 конференции в цялата страна.

DSC_0249_600x400

Румен Бакалов представи изцяло новия софтуер, като подчерта, че новостите водят до ново потребителско изживяване, а с обновения образователен продукт учителите и децата от всички възрасти ще могат да работят много по-бързо и лесно.

За повече информация: www.nimero.com

DSC_0270_600x400