Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Бакалаврите от випуск 2015 г. на Факултета по начална и предучилищна педагогика получиха дипломите си за висше образование

   
Бакалаврите от випуск 2015 г. на Факултета по начална и предучилищна педагогика получиха дипломите си за висше образование

На тържествена церемония в Аулата на Софийския университет 310 бакалаври от Факултета по начална и предучилищна педагогика получиха дипломите си за завършено висше образование. С отличен успех са 50 души от випуска, а двама завършват с пълно отличие.

 

Тържествената церемония бе открита от декана на ФНПП проф. д-р Божидар Ангелов, който честити празника на абсолвентите и на техните родители и близки. Той специално поздрави родителите, присъстващи на тържеството на своите деца: „Благодаря ви, че изпратихте децата си тук, при нас, и те ви се отплатиха с това, което днес ще получат“.

1-a

Специален поздрав към най-младите си колеги поднесе проф. д-р Здравко Лалчев, който заяви, че само няколко часа след най-големия студентски празник – 8 декември, настъпи часът и за следващия празник, който е по-специален, тъй като е желан и очакван от студентите и преподавателите на ФНПП на Софийския университет.

„Скъпи млади колеги, днес вие имате пълното основание да празнувате, да се радвате и да се гордеете. Вие получавате диплома за висше образование, на която има печата на най-престижния български университет – Университетът „Св. Климент Охридски“, каза проф. Лалчев.

8

Проф. Лалчев припомни делото на светите братя Кирил и Методий, които преди повече от 1100 години сътвориха нова азбука и положиха основите на славянската писменост и култура. „Едно духовно богатство, което техните ученици и следователи – най-видният от тях Климент, с неимоверни усилия, труд и вяра, съхраниха, доразвиха и завещаха на следващите поколения. Богатство, от което и ние с вас в днешния ден берем плодовете на знанието“ – каза проф. Лалчев.

Той заяви пред младите си колеги, че могат да бъдат щастливи от избора си да вървят по пътя на най-благородната и най-хуманната професия – учителската и подчерта, че не случайно учителите напълно заслужено са наричани в недалечното минало просветни деятели и народни будители. „Защото учителят е вечният двигател на образованието. Чрез образование човекът достига до най-голямата ценност на своя живот – знанието. А знанието е светлината на душата. Но слънцето на знанието не може да изгрее, ако я няма движещата сила на учителя“.

9

Проф. Лалчев отбеляза, че учителската професия е благородна, но и много отговорна. Чрез средствата на обучението учителят държи в ръцете си съдбата на младото поколение и по този начин влияе, макар и косвено, но твърде осезаемо върху съдбата на човечеството: „Учителят е мисионер, който е длъжен да преведе младия човек по моста на образованието от настоящето към бъдещето. Не са малко примерите в историята, при които просветителите са направили за бъдещето на своите народи това, което и държавниците не са успели“.

5

В словото си проф. Лалчев подчерта, че във времето на съвременните технологии, в което живеем, на практика чрез мрежата всеки има достъп до информация, а дистанционното обучение може силно да завиши скоростта на информационния поток и да намали дължината на образователния преход. Сама по себе си информацията е достатъчна обаче само за робота, за андроида. За човека е жизнено необходимо информацията да провокира знания, знанията да се превърнат в умения, а уменията – в компетенции и всичко това може да стане само с висококвалифицираната помощ на негово величество Учителя.

Той пожела на абсолвентите здраве, дълъг живот и успешно пътуване към умовете, сърцата и душите на хората.

10

Зам.-ректорът на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ проф. дпн Албена Чавдарова поздрави абсолвентите и техните близки и преподаватели. Тя изказа задоволството си да присъства на тържествената церемония на завършващите бакалавърска степен и изрази убеждението си, че повечето от тях ще продължат в магистърската степен на образование в Софийския университет, във Факултета по начална и предучилищна педагогика.

"Разбира се, много от вас ще започнат своя професионален път. Този път няма да бъде лек. Не защото предизвикателствата са големи, всяко едно поколение застава пред подобни предизвикателства. Но той няма да е лек, защото професията, която сте избрали, не е лека. Вие ще се сблъскате с проблеми и от образователен, политически характер, и с проблеми, които са свързани с това какво се случва в училището. Убедена съм, че всички вие ще се реализирате чудесно, ще се реализирате успешно. Защото вашите преподаватели, които са тук, са ви подготвили така, че вие да оправдаете тяхното доверие“, каза още проф. Чавдарова.

4

Проф. Чавдарова обяви випуск 2015 на Факултета по начална и предучилищна педагогика на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ за закрит.

Отличникът на випуска Иван Симеонов от специалност „Физическо възпитание и спорт“ поздрави колегите си по случай успешното им завършване и своите преподаватели. Той си припомни времето, когато преди четири години е избрал да учи във ФНПП, времето на лекциите, напрежението на изпитите, практическите занятия: “Ако трябва да опиша с няколко думи това време, то е четири години приключения. Преживяхме страхотни моменти заедно. Научихме много както за бъдещата ни работа, така и за живота, за света и за самите себе си“.

4-a

Иван Симеонов благодари и на преподавателите си, като отбеляза, че всеки един от тях е оказал влияние по свой уникален начин: „Надявам се не само да можем да възпроизведем това, което научихме от тях, на практика и на теория , но и да можем да се възползваме от техния пример за любов към професията, отдаденост, сериозно професионално отношение“.

Иван Симеонов изрази надеждата си в бъдеще специалността „Физическо възпитание и спорт“ да продължи развитието си във възходяща линия. „Самият аз ще се опитам да помогна за това чрез предоставената ми възможност да се включа в редиците на факултета не като студент, а като преподавател. Обещавам да продължавам да се развивам, да давам всичко от себе си всеки ден и ще направя всичко възможно да съм поне наполовина такъв професионалист, както хората, които са преподавали на мен“, каза още той.

Накрая отличникът се обърна към колегите и приятелите си и изрази гордостта си от постигнатото - въпреки трудностите и различията в характерите да успят да създадат и да останат до край един страхотен отбор. Той пожела на всички успешна професионална реализация, никога да не губят желание за усъвършенстване и да не забравят на всяка цена да будят у своите бъдещи възпитаници желание и потребност за спорт.

15

Вторият пълен отличник на випуска Георги Варамезов от специалност „Музика“ благодари на преподавателите си и пожела на своите колеги успешна реализацията. Заедно с колегата си Ивайло Барабаков, който също е с отличен успех, поднесоха музикален поздрав към абсолвентите, техните близки и преподавателите от Факултета.