Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Бакалаврите от випуск 2015 г. на Философския факултет получиха своите дипломи

   
Бакалаврите от випуск 2015 г. на Философския факултет получиха своите дипломи

В Аулата на Софийския университет "Св. Климент Охридски" 300 бакалаври от випуск 2015 г. получиха дипломите си за завършено висше образование. Випускът има един пълен отличник.

Деканът на Философския факултет проф. д-р Димитър Денков откри тържеството и благодари на абсолвентите, че са били студенти на Философския факултет и са изтърпели променящи се изисквания в учебни планове, невинаги добре организиран учебен процес, често пъти не добра материална база, но независимо от всичко това в този ден те ще получат диплома на най-стария, най-добрия, най-красивия факултет и университет в страната.

Деканът изказа своята благодарност и към родителите и близките на абсолвентите, които са спомогнали всички те да се дипломират успешно. Проф. Денков отправи своето извинение към випуск 2015 г. за всички неуредици, които е трябвало да изтърпят по време на своето следване. Той подчерта, че колегията на Философския факултет ще направи всичко възможно за подобряването им и подчерта, че разчитат на помощ от страна на абсолвентите, които с дела, съвети и критика да помогнат за тази промяна.

151

Проф. Димитър Денков обърна внимание и на трудностите, които абсолвентите ще срещнат в своята реализация. По думите му, много често ще чуват, че имат теоретични знания, които трудно биха влезли в практиката. „Практиката на висшето училище е теорията. Независимо от всички апели за приложимост на знанието, носете с вашите дипломи и достойнството на хора, минали през висши материи, за които Кант беше казал, че дори да са материи, с които се занимават слугини, това са слугини, които носят светилника пред своята господарка. Дори във вашата слугинска функция, пазете това самочувствие, че носите един светилник”, подчерта проф. Денков и отправи своето извинение, ако не са успели да им дадат достатъчно огън, за да подпалят тази светлина на знанието, на разума, което всъщност прави СУ всеучилище, университет.

Проф. Денков пожела на всички абсолвенти да имат успешна реализация, да намерят възможно най-доброто поприще за своето осъществяване, дори тогава, когато не работят по специалността си.

2

Заместник-ректорът на Софийския университет доц. Милена Стефанова поздрави абсолвентите, колегите си и гостите на празничния ден и сподели, че това е празник на факултета. „Завършила съм този факултет, работя тук и няма как да не се вълнувам, защото виждам и моите студенти, които днес ще получат своите дипломи – абсолютно заслужено“.

Доц. Стефанова припомни на завършващите безсънните нощи по време на сесиите, опитите на някои да преписват, близките, които са ги очаквали вкъщи след всеки изпит, както и купоните на студентските празници и увери абсолвентите, че тези спомени ще им останат за цял живот.

3

Искам да ми обещаете, че където и да бъдете в живота си – дали тук, в нашия университет, дали в България или където и да било по света, вие гордо ще носите името възпитаник на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и неговия Философски факултет“, каза още доц. Стефанова.

Тя се обърна специално към гостите на събитието и ги помоли със ставане на крака и с бурни аплодисменти да поздравят випуск 2015 на Философския факултет. А абсолвентите помоли на глас дружно да благодарят на онзи преподавател, останал дълбоко в съзнанието им, на когото смятат, че дължат развитието си.

Всяка година, когато изпращаме един випуск, сърцата ни стават все по-пълни и по-пълни. Искам да ви пожелая да бъдете здрави, да бъдете неуморни напред в своето развитие и съм абсолютно сигурна, че по-голямата част от вас ще продължат образованието си в магистърската степен, а защо не и по-късно в докторската“, каза още зам.-ректорът и призова абсолвентите да бъдат смели и да вървят само напред.

От името на ректора на СУ проф. дфн Анастас Герджиков тя обяви випуск 2015 г. на бакалаврите на Философския факултет за закрит.

100

С чувство за хумор и по нестандартен начин абсолвентът от специалност „Психология“ Атанас Кирилов приветства присъстващите от името на завършващите бакалаври.

Той отбеляза, че единствено от хората, които са в Аулата зависи дали ще запазят създаденото през изминалите години приятелство. Що се отнася до полученото образование, Атанас Кирилов подчерта, че е невъзможно да се постигне едно общо мнение при толкова много гледни точки и добави, че благодари на някои от преподавателите във факултета, за възможностите, които Университетът им е предоставил, за научените уроци и отбеляза, че самите абсолвенти не всеки път са показвали най-доброто, на което са били способни.

102

Кирилов отбеляза още, че едно от най-важните неща, което ще остане с тях след тези четири години, е придобитото за това време умение да преценяват кога и на кого могат да разчитат.

„Това изобщо не е краят, било то тържествен или не, това не е нищо повече от точката, която води до следващото изречение на един нов абзац”, каза още Атанас Кирилов.

5
7