Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / В Софийския университет се проведе конференция „Ден на картата“

   
В Софийския университет се проведе конференция „Ден на картата“

В Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се проведе „Ден на картата“. Събитието се организира по повод отбелязването на Международната година на картата /2015-2016 г./ от Катедра "Картография и ГИС“ към Геолого-географския факултет на СУ, Българската картографска асоциация и Департамент "География" на Националния институт по геофизика, геодезия и география към БАН.

Деканът на Геолого-географския факултет доц. д-р Филип Мачев поздрави присъстващите в Аулата и подчерта, че за геолозите е немислимо да извършват теренна работа без картите. Доц. Мачев се върна назад във времето, когато за получаване на достъп до топографска карта е било необходимо попълването на десетки документи, и подчерта колко бързо се развива науката в тази област.

2

Доайенът на картографската общност в Софийския университет доц. Давидков припомни, че през 2015 г. се навършват 420 г. от създаването на първия атлас в света. Екземпляр от него се съхранява в Централната библиотека на СУ. Той показа пред аудиторията копие на атласа, създаден от Герардус Меркатор през 1595/6 година.

7

Във фоайето пред Аулата бе представена изложба за картата, в която можеха да бъдат видени стари карти, сред които и първата българска карта, създадена и отпечатана в Пловдив през 1862 г., както и съвременни произведения на картографско издателство.

По време на конференцията бяха изнесени различни доклади за актуални научни проблеми в областта на картографията.

3
5
6
9