Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Абсолвентите от Физическия факултет на СУ получиха своите дипломи за висше образование

   
Абсолвентите от Физическия факултет на СУ получиха своите дипломи за висше образование

В Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се проведе тържествена церемония по случай завършването на випуск 2015 г. на Физическия факултет. Своите дипломи получиха 140 бакалаври и магистри, отличниците сред тях са шестима.

Деканът на Физическия факултет проф. дфн Александър Драйшу поздрави абсолвентите от името на деканското ръководство и преподавателския състав на факултета. Той отбеляза, че през годините на своето следване абсолвентите със сигурност са имали трудни моменти, но тяхното желание и усилена работа са ги довели до постигането на голяма цел – образованието по физика в най-авторитетния български университет.

„Познанията ви за света и природата се промениха. Израснахте като млади хора, способни да вземат решения и да поемат отговорности. Много от вас след години ще заемат ръководни позиции в нашето общество. Ще ви се налага да търсите и да давате отговори на трудни въпроси. Пожелавам ви търпение и смелост. Бъдете толерантни към чуждото мнение. Стремете се да се придържате към златното правило, формулирано от Конфуций преди 2500 години – „Това, което не желаеш за себе си, не прави и на другите. Тъй като ти сам желаеш сигурност, то помогни и на другите да я имат. Тъй като сам се стремиш към успех, помогни и на другите да го постигнат”, каза проф. Драйшу.

1

Деканът на Физическия факултет отбеляза, че от криза едно общество може да бъде изведено само от хора с висок морал – млади и можещи професионалисти, възпитани в свободен дух. Той призова студентите да помнят, че няма по-тежко робство от привидната свобода и им пожела да бъдат смели и свободни – истински възпитаници на Физическия факултет на Софийския университет.

„Пожелавам ви, трупайки опит и на базата на знанията си, да имате смелостта да работите за един по-добър и по-хуманен свят. Пожелавам ви да запазите способността си да мечтаете и да вярвате в това, че привидно невъзможното просто може да бъде постигнато”, каза в заключение проф. Драйшу.

3

Ректорът на Софийския университет проф. дфн Анастас Герджиков също поздрави абсолвентите с успешното дипломиране. Той подчерта, че това е един важен момент в живота им, момент, в който положените големи усилия се отплащат. Ректорът подчерта, че според данните на последната Национална рейтингова система СУ отново е на първо място в направленията, в които обучава студенти. Той добави, че е оптимист за начина, по който абсолвентите ще се реализират. По думите му, по-важният въпрос е дали те ще успеят да направят правилния избор. Проф. Герджиков отбеляза, че най-важното нещо, което им предстои е да намерят онова, което да им носи удовлетворение, за да бъдат щастливи.

В края на словото си ректорът пожела на абсолвентите успех, късмет да намерят своето призвание, никога да не забравят своя факултет и университет, да се свържат с Алумни организацията на възпитаниците на Университета, която ще поддържа връзка с тях. Проф. Герджиков обяви випуск 2015 г. на Физическия факултет на СУ за завършил.

5

Приветствие към завършилите поднесе и абсолвентката Симона Илиева. Тя честити на своите колеги, на техните родители, преподаватели, близки и приятели и благодари на всички преподаватели и служители на Софийския университет и Физическия факултет. Симона Илиева пожела на всички да продължават да се занимават с това, което харесват и обичат, в живота им да има хора, които също като тях да са запленени от физиката, за да могат заедно да вървят напред, да взаимодействат с хората по такъв начин, че да получават импулс в правилната посока, да имат достатъчно енергия, за да постигнат своите цели, да преодоляват препятствията си и да са удовлетворени от себе си, от работата си и от изборите си.

6

Доц. Валери Голев, доайен на Физическия факултет, също поздрави абсолвентите. Той припомни времето, в което той е бил студент и разказа за нивото на развитие на техниката тогава. По думите му, всичко това, което сега съществува – лазери, светодиоди, нови микропроцесори, дължим на развитието на науката, на физиката. Доц. Голев припомни на абсолвентите думите на Нобеловия лауреат Ричард Файнман, че ще получат радостта на познанието – нещо, което не е дадено на всеки. Само тези, които могат и умеят, усещат тази радост, подчерта доц. Голев и добави, че абсолвентите имат задължението да предадат на идните поколения желанието, чувството и умението да пазят свободата на мнението. „Защото развитието на физиката се дължи именно на факта, че е имало свобода на търсенето, свобода на излагането на идеи. За тази свобода вие сега получавате задачата да се борите през целия си живот”, каза в заключение доц. Голев и пожела на завършилите щастлив път напред.

4