Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Абсолвентите от випуск 2014 на Физическия факултет получиха своите дипломи за завършено висше образование

   
Абсолвентите от випуск 2014 на Физическия факултет получиха своите дипломи за завършено висше образование

Проф. Александър Драйшу

На тържествена церемония в Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ 140 бакалаври и магистри от Физическия факултет получиха своите дипломи за завършено висше образование. Четирима са абсолвентите, пълни отличници.

Церемонията по връчване на дипломите бе открита от декана на факултета проф. дфн Александър Драйшу, който поздрави абсолвентите от свое име и от името на преподавателския състав на факултета. „През годините на вашето следване вие вървяхте по един не лек път. Със сигурност сте имали и трудни моменти. Вашето желание, вашата работа, ви доведоха до постигането на една голяма цел – висше образование по физика като възпитаници на най-старото висше училище – Софийския университет „Св. Климент Охридски”, каза проф. Драйшу.

Той добави, че пред очите на преподавателите си днешните абсолвенти са израснали като млади хора, способни да взимат решения, да поемат отговорности. Проф. Драйшу пожела на младите си колеги търпение, смелост, да бъдат толерантни към чуждото мнение и да се придържат към думите на Конфуций – „Това, което не желаеш за себе си, не прави за другите. Тъй като сам ти желаеш сигурност, помогни на другите да я имат. Тъй както ти сам се стремиш към успех, помогни и на другите да го постигнат”.

„Помнете, че няма по-тежко робство от привидната измамна свобода, бъдете смели, свободни, истински възпитаници на Физическия факултет на СУ. Пожелавам ви на базата на опита и на знанието да имате смелостта да работите за един по-добър и по-хуманен свят”, каза в края на словото си проф. Драйшу.

1

Доц. д-р Милена Стефанова

Доц. д-р Милена Стефанова, зам.-ректор на СУ, започна словото си с думите: „Гледам с уважение и респект всеки випуск на Физическия факултет, който успява успешно да приключи обучението си под зоркото око и критичния, взискателен дух на колегите преподаватели там”. Тя покани студентите с бурни аплодисменти и ставане на крака да благодарят на преподавателите си, на семействата и близките си, които са ги подкрепяли през изминалите години и не на последно място да аплодират самите себе си за постигнатите успехи.

„Нека всеки един мълчаливо да ми обещае, че където и да се намира в своя жизнен и творчески път, с чест и достойнство ще носи името възпитаник на Софийския университет „Св. Климент Охридски” и неговия Физически факултет”, каза още доц. Стефанова и от името на ректора на СУ проф. Иван Илчев обяви випуск 2014 на Физическия факултет за закрит.

2

Проф. дфн Николай Витанов

Проф. дфн Николай Витанов произнесе кратко приветствие от името на преподавателите: „Физиката е уникална и ви дава мултидисциплинарни умения, които са изключително важни в днешния свят. Надявам се и ви пожелавам тези от вас, които след малко ще получат дипломите си за бакалаври, да продължат обучението си в някоя от многобройните магистърски програми, а тези, които ще получат дипломите си за магистри, да помислят дали да не продължат с докторантура при нас, защото Физическият факултет има какво да предложи”. Проф. Витанов припомни, че в последната рейтингова система Физическият факултет е на първо място в страната по количество на научната продукция и има какво да предложи на младите хора. В заключение той пожела на абсолвентите много късмет, сила, търпение и мъдрост.

3

Отличникът на випуска Хаджийски се обърна в словото си към дипломантите и ги поздрави с успешното дипломиране, като не забрави да благодари и на преподавателите за помощта и подкрепата през изминалите години.

„Годините, прекарани във Физическия факултет ме научиха да не се отказвам пред нито едно предизвикателство. Да бъда отговорен. Да уча новото в движение”, каза той и допълни: „Все пак, колеги, накъдето и да поемете, с каквото и да се занимавате, запазете място в сърцата си и за Физическия факултет. Защото това е институцията, която заставаше зад нас при всяка нужда. Защото тук се превърнахме в личностите, които сме днес. Успех и на добър път!”.

4
5
6