Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Световният ден на философията беше отбелязан в Софийския университет

   
Световният ден на философията беше отбелязан в Софийския университет

Проф. Димитър Денков

В Аулата на Софийския университет бе отбелязан Световният ден на философията. На тържеството присъстваха министърът на образованието и науката проф. Тодор Танев, деканът на Философския факултет проф. Димитър Денков, много преподаватели и студенти. В рамките на празника в Аулата бяха връчени и наградите от конкурса за есе на тема: „Българският път. Потенциал, проблеми, перспективи”.

Събитието бе открито от проф. Димитър Денков, който изрази радостта си, че в залата е пълно с философи от почти всички университети и институции, които се занимават с философски знания: „Ден на философията звучи малко странно, защото, ако погледнем колко много науки има, то би трябвало да се сблъскат в рамките на една година. Все пак фактът, че философията по някакъв начин е отличена в една международна организация като ЮНЕСКО и има свой собствен ден, говори няколко неща. На мен ми говори, че философията не е една, а са много философии и на всички места, където днес се чества този ден, всъщност хората започват да говорят за неща, които, като че ли за тях са философски. Но те говорят от позициите на хора, които имат страст към едно по-общо мислене, което очевидно не е само научно, не е само политическо, не е само изкуство или естетическо, не е религиозно, а е някаква област, в която искаме да намерим онези общи места за общо разбиране и по този начин можем да се съберем различни хора от различни специалности, за да говорим по проблеми, които надхвърлят границите на нашето досегашно познание, стремейки се към онова, което винаги е отличавало хората и особено философията – към съвършенство в търсене на истината по начин, който може да бъде научен, може да бъде верски, може да бъде политически, може да бъде идеологически, но при всички случаи - човешки”.

Проф. Денков не скри вълнението си, че Аулата е пълна с толкова много млади хора, бъдещи колеги, които с есетата си са показали, че философията в никакъв случай не е тясно специализирано знание: „По тази причина и темата, която са избрали колегите, би могла да бъде разглеждана не само по философски, но и всякакъв начин, който ние бихме могли да сметнем за разумен. Тъй като философията се занимава с разумно споделяне на свободни мисли”.

1

Проф. Тодор Танев

Проф. Танев, министър на образованието и науката, също приветства събралите се в Аулата: „Вярвам в мисията на българската философия. Тя е от малкото науки в България, които са се отчитали винаги на световно равнище и не страда от локализъм. Да сте живи и здрави за това, което правите и да почетем тези, които го правеха преди нас и да подадем ръка към тези, които ще продължават българската философска школа, която е от малкото универсални световни явления в сферата на науката у нас”, каза проф. Танев.

2

Проф. Пламен Макариев

Проф. Пламен Макариев отбеляза, че за първи път тази година по предложение на доц. Иван Колев от Философския факултет и с активната помощ на факултетния студентски съвет беше организиран конкурс за есе за студенти и ученици. На церемонията в Аулата бяха обявени наградените в конкурса.

3

Проф. Анета Карагеоргиева

Проф. Анета Карагеоргиева, ръководител на катедра „Философия”, разказа накратко за началото на отбелязването на Деня на философията в България. За пръв път празникът е обявен през 2005 г., а проф. Карагеоргиева изрази радостта си, че през изминалите години празникът се е развил и пожела на всички присъстващи на тържеството успех, веселие и много приятни мигове.

4

Проф. Силвия Минева

Проф. Силвия Минева също поздрави всички колеги и приятели в залата и пожела на всички здраве, философско вдъхновение и още много години да се отбелязва този празник. Тя припомни думите на Цицерон, че философията е култура на духа и в този смисъл празникът на философията всъщност е световен ден на културата на духа. Проф. Минева добави, че първоначално празникът е отбелязван по-скромно и в по-малък състав, докато днес вече е в тържествената Аула на СУ, което за пореден път доказва, че светлостта на философията става все по-голяма и приобщава все повече хора към себе си.

Празникът продължи с дебат на тема „Българският път”, среща с випускници, поетично четене и концерт на студенти от Философския факултет.

В централното фоайе на Ректората до 23 ноември може да бъде разгледана и изложба, посветена на празника.

5