Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Проф. Георги Бойчев беше удостоен с Почетния знак на СУ със синя лента

   
Проф. Георги Бойчев беше удостоен с Почетния знак на СУ със синя лента

В Заседателна зала 1 на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ проф. дюн Георги Бойчев бе удостоен с Почетния знак на СУ със синя лента. Високото отличие бе връчено от ректора на СУ проф. дин Иван Илчев.

Проф. дюн Георги Бойчев благодари за високата чест и заяви, че макар и на пенсионна възраст, все още милее за авторитета на Университета и не спира да работи. Нещо повече – създал е нова правна наука след като се е пенсионирал - Методология на юриспруденцията. „От четири години се чете в Юридическия факултет, превели сме книгата на немски език, която вече е издадена, изпратили сме я на немските университети с надеждата, че и те ще възприемат тази нова наука, създадена тук, в Софийския университет.“

1_s

Проф. Бойчев е роден през 1936 г. в гр. Исперих. През 1959 г. завършва Юридическия факултет на Софийския университет, след което работи като районен прокурор. През 1964 г. е докторант към същия факултет, пет години по-късно е асистент, а през 1995 г. е професор. От 2003 г. към настоящия момент е хоноруван преподавател в Юридическия факултет. От 2009 г. е доктор на юридическите науки.

Проф. Бойчев чете лекционни курсове по Обща теория на правото. При възстановяване на дисциплината Философия на правото, той поема четенето на лекции по нея, като създава необходимите учебници и помагала.

Автор е на пет монографии, на множество студии и статии, както и на учебен курс по Обща теория на правото. Проф. Бойчев е автор и на учебни помагала по учебните дисциплини Основи на правото и Правна психология. Съставител е на Юридически латинско-български речник. Автор е на теоретичен проект за бъдещето на цивилизацията.

Проф. дюн Георги Бойчев е бил декан на Юридическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ през периода 1979-1983 г.От 1995 до 2002 г. е ръководител катедра по Обща теория и история на държавата и правото .

От 2004 г. проф. Бойчев е председател на Българската асоциация по философия на правото и социална философия, която е член на Международната асоциация по философия на правото и социалната философия.

Награждаван е с орден „Св. Св. Кирил и Методий“ – I ст.; с Орден „1300 години България“ и „Златен почетен знак на Съюза на юристите в България“.