Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Изложба „Калцитите на България“

   
Изложба „Калцитите на България“

В Музея по минералогия, петрология и полезни изкопаеми в Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ доц. Василка Младенова от Геолого-географския факултет откри изложбата „Калцитите на България“. На същото събитие бяха връчени и наградите от фотоконкурса „Геоложкото многообразие на България през погледа на обектива“.

В изложбата „Калцитите на България“ са представени колекционни образци от известни български находища и минераложки точки. Образците са предоставени за временна изложба от сбирките на частните колекционери Злати Златев, Антон Иванов, Димитър Иванов, Димитър Стоянов и Светослав Петрусенко.

7_600x400

Доц. Василка Младенова

Лариса Нешева, отговорник на фонда и експозициите на минералите в България към Музея „Земята и хората”, разказа интересни факти за калцитите.

8_600x400

Лариса Нешева

Светослав Петрусенко, дългогодишен служител в Природо-научния музей в София, подари на музея на СУ значка с изображение, подготвено от акад. Костов във връзка с проведена преди 32 години международна геоложка конференция. Изображението представлява идеята на акад. Костов за хабитусното изменение на кристалите.

„Тази експозиция носи името на нашия първопроходец в минералогията и петрографията акад. Георги Бончев и в неговата специална минералогия за калцита той е написал, че няма друг минерал, който толкова много да е допринесъл за развитието на науката и от него е тръгнала идеята за кристалографията и физиката на твърдото тяло. В тази изложба ще видите цялото разнообразие на този уникален минерал”, каза още Светослав Петрусенко.

9_600x400

Светослав Петрусенко

След откриването на изложбата бяха отличени победителите във фотоконкурса „Геоложкото многообразие на България през погледа на обектива“ за наградите на Pentax.

В конкурса участват 48 фотографи със 198 снимки на скални обекти от България. В залата на музея са експонирани 30 фотографии, избрани от компетентно жури. Спонсори на конкурса са ВИП Трейдинг Дидживижън ООД (официален представител на Pentax за България), Българската минно-геоложка камара и Фактор БГ.

Наградите връчи председателят на журито Ралица Хаджиева, представител на ВИП Трейдинг Дидживижън ООД.

Първа награда получи Филип Пейнерджиев за фотографията си „Изгревът и арката“, с. Тюленово – морска абразия на варовици.

1n1_600x400

Филип Пейнерджиев

I nagrada_600x377

„Изгревът и арката“, с. Тюленово – морска абразия на варовици

Втора награда бе връчена на Стефан Стефанов за фотографията „Корабите“, Синеморец – туфозни пясъчници.

2n_600x400

Стефан Стефанов

II nagrada_561x400

„Корабите“, Синеморец – туфозни пясъчници

Трета награда получи Елеонора Балканска за фотографията „Меандър на р. Арда, всечен в скалите на Маджаровския палеовулкан.

3n_600x400

Елеонора Балканска

III nagrada_533x400

„Меандър на р. Арда, всечен в скалите на Маджаровския палеовулкан

Елена Нейкова – уредник на Музея по минералогия, петрология и полезни изкопаеми на СУ, благодари на всички присъстващи и на всички участници в изложбата. Тя обяви специалната награда, която музеят присъжда на Ивайло Терзиев за фотографията му „Крушунски водопади“ – бигорна каскада.

11_600x400

Елена Нейкова

Spechialna nagrada_533x400

„Крушунски водопади“ – бигорна каскада

DSC_0691_600x400
1_600x400
3_600x400
4_600x400
6_600x400