Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Изцяло реконструираната 243-та аудитория в Ректората посрещна студентите и преподавателите от катедра „Англицистика и американистика“

   
Изцяло реконструираната 243-та аудитория в Ректората посрещна студентите и преподавателите от катедра „Англицистика и американистика“

Днес беше официално открита изцяло реконструираната 243-та аудитория в Ректората на Софийския университет. Новата аудитория е създадена с подкрепата на Фондация „Америка за България” и е част от двугодишен проект за въвеждане на иновативни методи на преподаване в Катедрата по англицистика и американистика на СУ. Проектът е с продължителност 24 месеца, а грантът за него е на стойност 227 585 лева.

Залата, с която Факултетът по класически и нови филологии на Софийския университет развива електронното обучение, е оборудвана с видеоконферентна и мултимедийна система, видеокамери и компютри. Съвременното оборудване позволява дистанционно обучение, записи на лекции и видеоконферентни връзки с български и чужди университети. В продължение на две учебни години преподавателите разработват електронни курсове и помагала.

На официалното откриване на една от най-модерните аудитории в Софийския университет присъстваха заместник-ректорът доц. Милена Стефанова, деканът на Факултета по класически и нови филологии проф. Цветан Теофанов, изпълнителният директор на фондация „Америка за България“ Десислава Тальокова, преподаватели и студенти.

Ръководителят на Катедра „Англицистика и американистика“ проф. Евгения Панчева каза в началото на церемонията, че днешният ден е изключителен за катедрата и за целия факултет, защото има удоволствието да открие учебната година в прекрасната среда на обновената аудитория, която може да бъде сравнявана с най-добрите европейски стандарти.

1

На първокурсниците, които са щастливи да провеждат своите лекции на такова прекрасно и вдъхновяващо място, и на всички студенти и преподаватели проф. Панчева пожела много успешна и наистина вдъхновяваща учебна година.

Проф. Евгения Панчева изказа благодарността си на Фондация „Америка за България“ за щедростта и продуктивното сътрудничество.

Заместник-ректорът на Софийския университет доц. Милена Стефанова поздрави преподавателите и студентите в специалност „Английска филология“, която е една от най-желаните в Алма матер. Доц. Стефанова съобщи, че е изпълнен повече от 95 процента от планирания прием за учебната 2014/2015 година на Софийския университет и изрази убеждението си, че след като приключи и течащият в момента прием в магистърските програми, ще можем да се поздравим с една изключително успешна кампания в условията на тежка демографска криза и на силна конкуренция на чуждестранните университети.

2

От името на ректорското ръководство доц. Милена Стефанова изказа благодарност на Фондация „Америка за България“ за всички проекти, които осъществява в Софийския университет.

Заместник-ректорът пожела на първокурсниците да бъдат активни, да мислят и разсъждават и да се възползват от всички възможности, които Факултетът по класически и нови филологии им предлага. „Образователният процес е двустранен и за да бъде успешен, трудът и усилията на преподавателите трябва да вървят ръка за ръка с желанието за усвояване на знания на студентите“, припомни доц. Стефанова.

Изпълнителният директор на фондация „Америка за България“ Десислава Тальокова приветства всички с „Добре дошли!“ в обновената 243-та аудитория и не скри вълнението си от факта, че днешното събитие я връща в спомените й, когато е започнала следването си именно в тази аудитория. „Пристъпвайки този праг, научих, че знанието е най-верният път към свободата на духа и личното щастие“, каза Десислава Тальокова и насърчи студентите да учат, да черпят с пълни шепи от опита на преподавателите и от мощта на технологиите в тази зала.

3

Тя подчерта, че Фондация „Америка за България“ е поела дългосрочен ангажимент към образованието и младите хора на България, защото вярва, че това е един от най-важните пътища страната ни да стане успешна европейска нация. Фондацията си е поставила за цел и да възроди традицията на дарителството и филантропията, а за това няма по-голяма мотивация и вдъхновение от Христо и Евлоги Георгиеви, под чиито поглед се провежда днешната церемония. „Дарителството е възможно най-активната гражданска позиция“, подчерта Десислава Тальокова.

Тя призова младите хора да не забравят никога Софийския университет и своите преподаватели, независимо къде ще ги отведе животът и кариерата им и да помнят, че техният успех носи огромната отговорност да бъде споделян с идващите след тях. „Споделяйте успеха си, като подкрепяте смислени каузи и хора“, каза тя.

Десислава Тальокова припомни, че изцяло обновената 243-та аудитория е един от проектите, по които Фондация „Америка за България“ работи в Софийския университет. По нейните думи е важно да търсим поводи за гордост не само в миналото, а да се стремим да създаваме такива и в настоящето и в бъдещето. Тя благодари за сътрудничеството на Софийския университет, на Факултета по класически и нови филологии и на Катедрата по англицистика и американистика. Специална благодарност изпълнителният директор на Фондация „Америка за България“ изказа на доц. Корнелия Славова. „Пазете я и й вярвайте, тя е невероятен преподавател и още по-голям човек“, призова Десислава Тальокова и връчи на доц. Славова кристален орел, който да я мотивира да гледа непрекъснато към небето и да си поставя високи стандарти.

4

Доц. Корнелия Славова от Катедрата по англицистика и американистика, която е и управител на фондация „Университетска англицистика и американистика“, изрази дълбокото си вълнение от откриването на залата – плод на труда на много хора. Тя сподели пред присъстващите, че докато е идвала на празненството по повод новата зала в катедрата, е мислила за дара и за даруването и колко са важни в живота ни: „Искам да изразя благодарността си към екипа, с чието съдействие се реализира всичко това. Както знаете, всичко хубаво може да стане само със съвместни усилия“.

Доц. Славова заяви, че новата аудитория на първо място е дар на Фондация „Америка за България“. Тя е дар и от архитект Николай Трайков, който е допринесъл изключително много за съвременния вид на залата и за нейната функционалност.

Тази зала ни е дар и от колегите от катедрата. Ние имаме една скромна неправителствена организация, която има гръмкото име фондация „Университетска англицистика и американистика”. Всъщност това са усилията на колегите преподаватели от катедрата, които също дарителски, вече 20 години даваме от своя труд - кой колкото може, за да събираме пари. Много често сме били подпомагани и от чужди университети – в България, Европа и Америка с книги за библиотеката, с парични средства“. С тези средства се осигуряват наградите за многото конкурси, които катедрата организира сред своите студенти.

Тя отбеляза още, че новата аудитория е дар и от Софийския университет и благодари на ръководството, на декана на факултета, на всички, които са допринесли за нейното реализиране. Новата 234-та аудитория е дар и от екипа от архитекти, строители и проектанти, които реализирали мечтата от хартия в прекрасно творческо интерактивно пространство.

Доц. Славова отбеляза, че залата ще се използва всеки ден от рано сутрин до късно вечер и призова колегите и студентите: „Това е дар, моля ви, дарът е прекрасно нещо, но той и задължава. Пазете го. Наслаждавайте се на тази зала. Пазете това бижу, защото то е наше. Пазете дара!“.

В края на церемонията д-р Георги Няголов направи кратка презентация на техническите възможности на обновената аудитория.

Снимки: Симеон Николов, в. „Азбуки“