Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Официално беше открита новата академична учебна година на Софийския университет „Св. Климент Охридски“

   
Официално беше открита новата академична учебна година на Софийския университет „Св. Климент Охридски“

С тържествена церемония днес бе открита новата академична учебна 2014/2015 година на най-старото и авторитетно висше училище в България. Празникът започна с поднасяне на венци пред статуите на Евлоги и Христо Георгиеви от ректора проф. дин. Иван Илчев и Академическия съвет на СУ. На официалната церемония в Аулата присъстваха министър-председателят на служебното правителство проф. Георги Близнашки, министрите на образованието и науката и на културата в служебното правителство доц. Румяна Коларова и доц. Мартин Иванов, президентът Желю Желев, посланици, учени, преподаватели и студенти.

Ректорът на Софийския университет „Св. Климент Охридски” проф. дин Иван Илчев откри тържествената церемония в Аулата с думите: „Млади хора, радваме се, че сме заедно. Че сте направили първата крачка, за да докоснете поне някои от мечтите си. От днес насетне обръщението към вас ще бъде "колега". Получавате го в аванс. Повечето от тези, които са били тук преди вас, са го изпълвали със съдържание. От вас зависи да бъдете достойни за него”.

Ректорът подчерта, че новите студенти прекрачват прага на университет, който неизменно стои начело на всички национални класации за най-добро висше училище. Проф. Илчев призова студентите да полагат сериозни усилия през идните години, за да вървят напред, а заедно с тях напред да върви и техният университет.

1

"Ставате част от Университет, който за свое мото е избрал "Знанието прави силата". Можем да го кажем и инак - знанието побеждава силата, невежата арогантна сила, която за съжаление, в последните десетилетия се пъчи на преден план у нас. Не е лесно, знанието у нас начесто е подложено на присмех, на недоверие от тези, които не са достойни за него", отбеляза още ректорът.

Проф. Илчев предупреди младите си колеги, че им предстои да слушат лекции в университет, в който ще опитат да ги научат как да мислят, а не какво да мислят, в университет, който държи на националните традиции, който се бори да поддържа националната идентичност в епохата на глобализацията, който иска да не забравяме предходниците си. "Ще ви учим, че когато имаш достатъчно, за да живееш добре, трябва да имаш и нещо, за което да живееш. Въпросът е докато се борим да живеем добре, да не пропуснем нещата, заради които трябва да се живее", допълни проф. Илчев.

2

Той призова студентите да посетят най-напред Университетската библиотека, втора по големина и първа по ресурси научна библиотека у нас, която през последните години бе модернизирана.

В словото си ректорът на СУ обърна внимание на събитията в Университета от изминалата седмица, когато колегията имаше възможност да се срещне с представители на три от най-важните аспекти на световната култура. Почетни гости на най-старото висше училище в България през изминалите дни бяха главният библиотекар и директор на Ватиканската библиотека Жан-Луи Брюгес, благодарение на когото успяхме да влезем в съприкосновение с хилядолетната католическа култура. Гост на Софийския университет беше и световноизвестната проф. Юлия Кръстева, представител на най-новата вълна в световната култура. Нобеловият лауреат за литература за 2012 г. китайският писател Мо Йен получи почетното звание "Доктор хонорис кауза" на Софийския университет и чрез него академичната общност се докосна до един нов аспект – съвременната култура на Азия. „Едва ли има друго място България, в което да има подобен интелектуален кипеж", отбеляза проф. Илчев.

3

Проф. дин Иван Илчев

През последните две седмици Софийският университет застана начело на две изключително важни университетски мрежи - Асоциацията на балканските университети и Конесорциума "Китай-Централна и Източна Европа"; преподавател от Софийския университет оглави европейската мрежа на катедрите "Жан Моне", финансирана от ЕС; за първи път в историята на българското висше образование ректор на Софийския университет бе поканен да прочете тържествената встъпителна лекция за началото на учебната година във важен турски университет. "Всичко това е свидетелство за авторитета, с който се ползват вашите преподаватели и извън родината ни", подчерта проф. Илчев.

Ректорът изказа благодарност към най-големите спонсори на Университета през последната година - фондация "Америка за България“, Прокредит банк, многобройните фирми, които работят в сферата на IT технологиите и които помогнаха за модернизирането на учебните зали в Ректората, в Стопанския факултет, във Факултета по математика и информатика, във Факултета по химия и фармация. С помощта на Китай усилено се създава и нов Институт "Конфуций" - петнадесет пъти по-голям от сега съществуващия.

"И на края завършвам така, както винаги съм завършвал в тази зала. Когато ви запитат къде сте учили и отговорите "в Университета", никой няма да ви задава втори въпрос. Защото за българина Университетът с главна буква винаги е бил Софийският университет „Св. Климент Охридски". Бъдете достойни за него и на добър час!", призова проф. Иван Илчев.

4

След словото си ректорът проф. Илчев представи пред препълнената Аула заместник-ректорите на най-старото висше учебно училище и деканите на 16-те факултета.

„Достойнството и гордостта на една нация се съизмерва с присъствието на нейните исполини. Онези личности, които от далечно минало до днес бележат всяко национално, историческо и културно пространство. Това пространство си изгражда и своите кръстопътни средища, в които сякаш е орисано духовното извисяване и героиката да се пресичат в различни времеви периоди. Един от тези исполини е св. Климент Охридски – патронът на Софийския университет – великият ученик и последовател на първоучителите на славянството – светите братя Кирил и Методий”, с тези думи започна словото си министър-председателят на България проф. Георги Близнашки по повод откриване на новата академична учебна година в Софийския университет.

По думите му културно средище на кръстопът е и нашата Алма матер, която е един от най-престижните университети в Европа. Тук си дават среща традициите и иновациите, младостта и рутината, различни възгледи и различни култури, същественото е обаче, че различията се основават на добрия диалог, а не на сблъсъка и на разминаването. Поради тази причина научните постижения на Университета са водещи не само на национално, но и на световно равнище.

5

Проф. Георги Близнашки

Проф. Близнашки подчерта, че ролята на образованието в България, като член на Европейския съюз, налага прилагането на адекватни образователни технологии и стратегии, за да говорим за реална конкурентноспособност и равностойна интеграция в европейското образователно пространство. Той обърна внимание, че една успешна образователна система трябва да уважава и включва културните различия. Изграждането на обща културна среда спомага отделните етнически групи, чрез различността си да споделят единните модели и цели.

„Доброто образование е една от изконните български ценности. Национален приоритет трябва да е качеството на образованието и това да се превърне в национална доктрина, защото без образовано население нацията би обезличила своята демократична идентичност и способността си да генерира национално богатство”, каза още проф. Близнашки.

Той припомни на аудиторията мисълта на английския философ Франсис Бейкън „Знанието е сила” и допълни, че цялата еволюция на човечеството е изградена върху знания, които постепенно се подобряват и продължават да се променят. Безспорно те водят до постижения в науката и промени в материалния свят. Знанието на човека е мярка за силата му и основа за неговия духовен свят. От най-съществено значение е дали силата на знанието е в правилните ръце, подчерта министър-председателят.

„Скъпи първокурсници, бъдете горди с новия си дом. Духовното израстване е привилегия на будните и дръзновените. А вие сте от тях - борци на новото възраждане. На добър час!”, каза проф. Близнашки и пожела на всички свои колеги много успехи и нови научни завоевания.

Министърът на образованието и науката доц. Румяна Коларова поднесе своя поздрав към препълнената Аула по повод откриването на новата 2014/2015 академична учебна година на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Тя отбеляза, че днес, 126 години след основаването на Алма матер, тук търсят, намират, получават висшето си образование близо 20 000 студенти, които се учат на гражданско поведение, да бъдат лидери, да бъдат носители на ново държавническо мислене и морал.

6

Доц. Румяна Коларова

Да бъдеш част от академичната общност на Софийския университет, е чест“ – каза тя и допълни:“ Обучението в Алма матер е не само средство да бъдеш професионално реализиран, но и възможност да откриеш себе си, да докажеш себе си, да осъществиш идеите си. Нашият университет е място, където идеалите, въображението, усилията, приятелствата, постиженията намират общ покрив, където всеки може да намери своята лична причина да живее буден, да придобие мъдрост и смелост, водещ до успех и щастие”.

Министър Коларова подчерта в приветствието си, че през изминалите десетилетия на неуморен труд и с подготовката на кадри по широк брой специалности от различни професионални направления университетът се е превърнал във важно средище на българската духовност и наука. „Гордеем се, че най-старото висше училище у нас – Софийският университет „Св. Климент Охридски” е и най-разпознаваем в европейското и световното образователно пространство. Софийският университет е и най-големият и най-престижен научно-изследователски център в страната“.

Доц. Коларова припомни, че откриването на всяка нова академична година носи радост, гордост, но и стъписване пред новото и неизвестното. В словото си тя се обърна към най-младите членове на университетската академична общност с напътствието да продължат делото, започнато от основателите на най-престижното висше училище в България. „Вие ще имате нови и много по-големи възможности, които са били мечта за поколения студенти. На вас остава отговорността да оправдаете надеждите, които преподавателите и ръководството на Софийския университет ви възлагат. Вие сте тези, които ще се ползват от предимствата и реформите, които започваме със стратегията на висшето образование в Република България за периода 2014 – 2020 година“ – каза още министър Коларова.

Тя пожела на академичната колегия здраве, професионални успехи, гордост и удовлетворение от постигнатото, стремеж към усъвършенстване и самочувствие на знаещи и можещи специалисти, уверено поели по пътя на мечтите си.

7

Валентин Станчев

Заместник-председателят на Студентския съвет на Софийския университет Валентин Станчев отправи приветствие към първокурсниците. Той ги поздрави за положените усилия и за избора им да станат част от Алма матер и посъветва най-младите си колеги да използват всички извори на знания, които са около тях и академичния дух, който ще ги заобикаля през следващите години.

8

По време на церемонията студентите-първокурсници, лауреати от национални и международни олимпиади, получиха студентските си книжки от ректора на Софийския университет.

Цялото слово на проф. Илчев за откриването на новата учебна година в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ можете да видите тук .