Начало / Университетът / Факултети / Стопански факултет / Новини от факултета / В-к Капитал Daily: Кариера за пример, 28.02.2012

   

29.02.2012

 

Кариера за пример

 

Клубът Alumni на Стопанския факултет на Софийския университет организира срещи между бизнеса и завършващите студенти

 

Capital-FEBAStud

© ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА

120 завършващи студенти от Стопанския факултет получиха консултации за кариерата си от представители на реалния сектор

 

Намирането на най-подходящата работа не е лесна задача особено ако току-що си излязъл от университета и нямаш солиден опит зад гърба си. От друга страна, компаниите също срещат затруднения да намерят най-добрите кандидати. Едно решение на въпроса идва от възпитаниците на Стопанския факултет на Софийския университет, които отдавна вече са получили своите дипломи, но стартираха проект, насочен към по-младите им колеги. "Кариера за пример" 2012 цели да ориентира професионално завършващите бакалаври и магистри чрез провеждане на срещи с представители от бизнеса. Първото издание на форума привлече около 120 студенти (или една трета от всички завършващи) от различни специалности. Те имаха възможност да поговорят с ръководители и експерти от реалния сектор. В списъка на участниците присъстваха някои от най-големите компании в България като Hewlett - Packard, "Фикосота", Vivacom, Globul, Konica Minolta, "Девин", "Интерпред София" и компанията за разработка мобилни приложния Bianor.

 

Ценни съвети в два кръга
Във форума за професионално бизнес ориентиране се провеждат по две индивидуални срещи на всеки студент и бизнес екип. "Срещите са в два кръга. В първия студентът разговаря с мениджър, който да го консултира за бранша и сферата, в които ще се чувства най-добре и иска да се развива", разказва зам.-председателят на сдружението Alumni и управител на Алфа банк Севдалина Василева. "Втората среща е с HR специалист от компаниите, който дава съвети за реализация, или по-скоро как студентът да стигне до желаната позиция", обяснява тя. Тук се получават и конкретни препоръки за подобрение на автобиографията и мотивационното писмо. След около седмица ще се проведат и групови срещи, а заключителната фаза на проекта ще бъде публикуван CV book с автобиографии и мотивационни есета на абсолвентите, така че да бъдат по-лесно откриваеми за пазара на труда.

 

Кой какво печели
"Мотивацията е много важна, за да се открои и персонализира информация за кандидатите. Техните CV засега не са чак толкова богати от към професионален опит", коментира Василева. По време на откриването тя каза още, че България има практическа потребност от подобни начинания, защото те са добър начин бизнесът да намери свежа и нова енергия, а студентите да покажат на правилното място знание и мотивация във време на икономически застой, когато конкуренцията е наистина голяма. "Задавайте въпросите си днес, защото те са вашият успех утре", посъветва Тинка Иванова, мениджър "Подбор" в HP. Ако завършващите се вслушат в съвета й, някой ден може би дори ще я изпреварят в кариерното си развитие. Кой знае?

 

Източник: в-к Капитал Daily