Начало / Университетът / Факултети / Стопански факултет / Специалности / Магистърски програми / Новини от магистърска програма "Енергийни пазари и услуги" / Д-р инж. Дочка Василева от Фонда на фондовете с гост-лекция в енергийната програма на Стопанския факултет

   

23.10.2023

 

На 16 октомври гост-лектор в Стопанския факултет беше д-р инж. Дочка Василева, директор „Проектна информация и финансиране“ във Фонд мениджър на финансови инструменти в България (Фонд на фондовете). Тя представи темата „Устойчиво финансиране“ пред магистрите по „Енергийни пазари и услуги“ от Стопанския факултет.

Screenshot 2023-10-23 101003

Д-р Василева представи основни международни, европейски и национални стратегически документи, които засягат устойчивото финансиране и климатичната политика, детайлна информация за Зелената сделка и свързаните с нея финансови инструменти, инвестиционните възможности в условия на устойчиви финанси и др.

Особено внимание бе отделено на темата за Механизма за справедлив преход и отделените средства за България, на Националния план за възстановяване и устойчивост, както и на други фондове, които могат да подпомогнат Енергийния преход.

В последната част от лекцията д-р Василева представи европейската Таксономия, инструментите „зелени облигации“, „зелени ипотеки“, „зелени заеми“ и др.

През настоящия семестър д-р инж. Дочка Василева води и дисциплина за европейско финансиране и проекти за бакалавърските специалности в Стопанския факултет в рамките на споразумението за сътрудничество между Фонда на фондовете и Софийския университет.