Начало / Университетът / Факултети / Стопански факултет / Специалности / Магистърски програми / Новини от магистърска програма "Енергийни пазари и услуги" / Студенти от Стопанския факултет на СУ посетиха АЕЦ „Козлодуй“ и ДП РАО

   

12.06.2023

 

Студентите от магистърската програма „Енергийни пазари и услуги“ в Стопанския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ посетиха АЕЦ „Козлодуй“ и съоръжения на Държавно предприятие „Радиоактивни отпадъци“ (ДП РАО - Козлодуй) на 2 юни 2023 г. От страна на преподавателския екип се включи д-р инж. Ивайло Найденов, преподавател по „Енергийни ресурси и технологии“.

снимка 1

Студентите видяха пълномащабния симулатор за реактори ВВЕР-1000, машинната зала на блокове 1-4 и други съоръжения и посетиха информационните центрове на АЕЦ „Козлодуй“ и ДП РАО. В резултат на визитата у бъдещите магистри възникнаха редица интересни въпроси, свързани с работата на двете компании.

снимка 2

Пълномащабният симулатор за блокове с реактори ВВЕР-1000 предлага уникална възможност за обучение и симулиране на сценарии в контролирана среда. Студентите имаха възможност да се докоснат до уредите и да усетят процеса по обучение със симулатора.

снимка 3

По време на организираното посещение, студентите видяха и процеси по извеждане от експлоатация в блокове 1-4 на АЕЦ „Козлодуй“, управлявани от ДП РАО.

снимка 4

Индустриалните посещения са запазена марка на магистърската програма „Енергийни пазари и услуги“ и дават възможност на студентите да разберат от първа ръка динамиката и предизвикателствата в енергийния сектор и по-специално в ядрената енергетика. Ръководството на енергийната магистратура и на Стопанския факултет благодари на ръководствата на АЕЦ „Козлодуй“ ЕАД и на ДП РАО за дългогодишното ползотворно партньорство. След посещението на площадката на АЕЦ „Козлодуй“, студентите посетиха и кораба „Радецки“.

снимка 5