Начало / Университетът / Факултети / Стопански факултет / FEBA TV - видео новини / Видео-новини и медийни участия / Промяна на курса лев – евро е крайна, далечна и евентуална мярка: коментар на ас. Васил Караиванов пред Bloomberg TV Bulgaria

   

21.03.2023

 

Ас. Васил Караиванов – макроикономист и преподавател в Стопанския факултет на Софийски университет „Св. Климент Охридски“, коментира промяната на курса лев – евро в „Бизнес старт“ на Bloomberg TV Bulgaria.

Screenshot 2023-03-21 062006

„Промяна на курса лев — евро може да се случи най-рано след две-три години и то ако се поддържат големи бюджетни дефицити, над 5%, и ако тези бюджетни дефицити са за текущи разходи, а не за капиталови, които да създадат възможности за дългосрочен икономически ефект. Само с един фактор няма да стане, трябва комбинация от фактори и продължителност във времето." Според ас. Караиванов напрежението в публичните финанси трябва да се разреши с действия както в приходната, така и в разходната част.

Ас. Караиванов коментира, че докладът на Министерството на финансите (МФ) от тази седмица има за цел да предпази от „неразумни политики и действия", а не да повлияе негативно на страната ни. „Хубаво е да се отрезвят всички, да видят че има нещо важно и да се стигне до консенсус какво да се направи. Има вариант за по-консолидирана и рестриктивна фискална политика, така че да спазваме критериите от Маастрихт с дефицит от 3%. Другият шокиращ сценарий - вече има дефицит от 7%, ако не можем да вземем пари от пазара, ще трябва да вземем пари от МВФ, евентуално по-нататък да бъдем принудени да променим курса евро – лев. Този катастрофичен сценарий е по-скоро за отрезвяване", допълни той.

Ас. Караиванов заяви, че през следващата една година не може да очакваме значително намаляване на бюджетния дефицит. „Нарастването на държавния дълг е притеснително заради липсата на вътрешен кредитор от последна инстанция. Като държава с валутен борд България няма вътрешен кредитор от последна инстанция - БНБ не може да купува държавен дълг - и при внезапна голяма нужда от средства трябва да се обърне към МВФ. Ако поради форсмажорни обстоятелства без вината на България се провали аукцион на държавни ценни книжа, единственият шанс на държавата остава МВФ“, обясни той.

Цялото интервю можете да откриете тук.