Начало / Университетът / Факултети / Стопански факултет / FEBA TV - видео новини / Видео-новини и медийни участия / Коментар на ас. Васил Караиванов за препятствията пред българската икономика и инвестициите през 2023 г.

   

09.02.2023

 

Ас. Васил Караиванов, макроикономист и преподавател в Стопанския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“, коментира препятствията, пред които ще бъде изправена българската икономика през 2023 г. в предаването „В развитие“ на Bloomberg TV Bulgaria.

Untitled

„2023 г. отново голямото препятствие ще бъде политическата обстановка, защото в последните три години не могат да се случат инвестициите от страна на държавата в икономиката. Нашата икономика е доста „недоинвестирана“, инвестициите вървят с много по-нисък темп. Това позволи в последните години, ако погледнем в този период след 2009 г. досега имаме недостатъчни инвестиции, първо от държавата, а след това и от частния сектор. Преките чуждестранни инвестиции на относително ниски нива, което позволи доста голяма част от работната сила да излезе извън страната и в момента имаме рекордно ниски нива на безработица, но това е просто защото няма хора, които да работят. Имаме и 2023 г., след предходните три, в която вероятно държавните инвестиции няма да изпълнят обема, в който трябва да бъдат, за да подпомогнат инвестициите от частния сектор“.

„Понеже предходните години не сме инвестирали, сега нямаме много голям капацитет за икономически растеж“, каза в заключение той.