Ръководител: доц. д-р Диляна Николова
тел: 02 8167 222
e-mail: d.nikolova@biofac.uni-sofia.bg
Секретар: гл. ас. д-р Цветана Личева
тел: 02 8167 316
e-mail: cvlicheva@uni-sofia.bg
Срок на обучение: 3 семестъра (за завършили ОКС Бакалавър в професионални направления: 5.11 биотехнологии; 4.3 биологически науки; 1.3 педагогика на обучението по: биология и химия, география и биология и биология и английски език)
Форма на обучение: редовна (държавна поръчка и обучение срещу заплащане)
Прием: зимен семестър
За формиране на състезателния бал се взема оценката по балообразуваща дисциплина: Основи на биотехнологичните производства или Биотехнология на първичните метаболитни продукти или Биотехнология на вторични метаболитни продукти или Биотехнология или Основи на биотехнологията (според учебния план на завършената специалност в бакалавърската степен) или друга, по преценка на ръководителя на магистърската програма.
Балът за кандидатстващите по държавна поръчка се формира като сума от: а) средноаритметичната оценка от дипломата за висше образование; б) оценката по балообразуващата дисциплина; в) оценката от кандидат-магистърски изпит по Основи на биотехнологиите, умножена с коефициент 2.
Приемът за обучение срещу заплащане е по документи с минимален успех от дипломата за ОКС Бакалавър – Добър.
Балът за кандидатстващите в платената форма на обучение се формира като сума от:
а) среден успех от семестриалните изпити;
б) успех от държавните изпити;
в) оценката по балообразуващата дисциплина.
Магистърска програма Индустриални биотехнологии е насочена към завършили ОКС Бакалавър в областта на биотехнологиите и биологическите науки.
Основните образователни цели на МП Индустриални биотехнологии са насочени към създаване на възможности и условия на обучаваните студенти за разширяване на спектъра от теоретични знания и обогатяване на професионалните практически умения, усвояване на подходи за генериране на нови знания и тяхното приложение, развитие на компетенции за решаване на сложни проблеми и творчески решения, развитие и въвеждане на иновации в областите на науката и практиката, имащи пряко или косвено отношение към биотехнологичните производства и приложението на биопродуктите.
В учебния план на МП Индустриални биотехнологии са включени задължителни дисциплини с теоретико-приложен характер, в които се разглеждат основни направления за развитие на биотехнологиите, намерили широко индустриално приложение. Изучават се специализиращи дисциплини, имащи пряко отношение към технологиите за производство и производствен контрол на биологично активни вещества, включително с фармацевтично приложение. Предвидено е обучение, свързано и с развитие на знанията и уменията за организация и управление на биотехнологичните производства и маркетинг на биопродукти. Чрез включване на дисциплини със семинарен и експериментален характер и разработване на дипломни работи по актуални тематики се развива и научноизследователския подход на новоизграждащите се специалисти.
Магистрите, завършили МП Индустриални биотехнологии, специалност Биотехнологии в СУ „Св. Климент Охридски” придобиват знания, умения и професионални компетентности, които им дават възможности:
- Да познават, обработват и интерпретират съвременна специализирана информация и да използват постижения на Биотехнологиите;
- Да познават, свободно да използват и модифицират продуцентите на биопродукти;
- Да познават, управляват и развиват технологии за получаване и проложение на биотехнологични продукти;
- Да прилагат иновативни методи и техники за решаване на сложни задачи и проблеми в биотехнологичните производства;
- Да вземат обосновани и компетентни ключови решения за управление на биопроцеси и технологии;
- Творчески да контактуват с други сродни специалисти, имащи отношение към различните аспекти на Биотехнологиите;
- Да ръководят експериментални и производствени структури, работещи в областта на Биотехнологията.
Успешно завършилите ОКС Магистър в МП Индустриални биотехнологии са придобили необходимите знания, умения и професионални компетеции в областта на биотехнологиите и могат да намерят реализация като ръководители, експерти, изследователи или консултанти в:
1) образователни и научни институции, занимаващи се с фундаментални и приложни изследвания;
2) производствени, експериментални и контролни структури с основна дейност в областта на индустриалните биотехнологии, фармацевтичните и/или хранителните биотехнологии;
3) във фирми, работещи за разпространение и приложение на биотехнологични продукти;
4) в компании, замимаващи се с развитие и реализация на иновативни биотехнологии;
5) завършилите магистри имат възможност да се включат в различни български и европейски програми за специализация и/или да продължат образованието си в ОНС Доктор.
Теми за събеседване Основи на биотехнологиите
- Биотехнологични характеристики на микробиални продуценти на биопродукти. Методи за повишаване на биопродуктивните възможности на продуцентите на биопродукти.
- Предферментационни етапи в биотехнологичните производства. Хранителни среди за култивиране на биопродуценти. Методи за стерилизация.
- Растеж и развитие на продуцентите на биопродукти. Влияние на факторите на средата. Методи за култивиране на микроорганизми. Периодичен метод на култивиране, периодично култивиране с подхранване (feed-batch culture). Апаратурно оформление на процесите.
- Непрекъснати методи за култивиране. Характеристика на процесите. Твърдофазово култивиране.
- Постферментационни процеси за разделяне и получаване на биотехнологични продукти – седиментационни, екстракционни, филтрационни, хроматографски методи, дезинтеграция, сушене и др.
- Биотехнологични методи за получаване на органични киселини (лимонена киселина и др.). Характеристика на продуцентите. Приложение.
- Биотехнологични методи за получаване на аминокиселини. Характеристика на продуцентите и методи за получаване. Приложение.
- Биотехнологични методи за получаване на ензимни препарати. Технологии за получаване на хидролазни ензими. Приложение на ензимните препарати.
- Биотехнологични методи за получаване на вторични метаболитни продукти - антибиотици.
- Биотехнологични методи за получаване на вторични метаболитни продукти - витамини, алкалоиди и др.