Начало / Университетът / Факултети / Стопански факултет / Новини от факултета / 16-та Водна академия стартира обучение на експерти от ВиК отрасъла в Стопанския факултет на СУ

   

08.12.2023

 

Утвърдилата се като водеща във водната индустрия академична образователна програма за следдипломна квалификация по „Икономика и мениджмънт на ВиК отрасъла“, стартира своето 16-о издание в приятна и екологосъобразна обстановка в обновените зали на Стопанския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“. Успешното партньорство между Центъра за обучение и квалификация към „Ютилитис Сървисис“ и Стопанския факултет допринесе за развитието на програмата през 2023/2024 г.

VodnaAkademia

Академичната програма бе официално открита от декана на Стопанския факултет доц. д-р Атанас Георгиев и от г-н Теодор Даскалов от „Ютилитис Сървисис“. В своето приветствие към участниците във Водната академия доц. Георгиев припомни, че темата за икономика на инфраструктурата присъства в Стопанския факултет още от края на 90-те години на 20 век с първата дисциплина по „Проектно финансиране за инфраструктура, енергетика и ютилитис“, водена от гост-преподавателя инж. Николай Минков, който е и първият директор от страна на бизнеса в магистърската програма за икономика и мениджмънт в сектор енергетика и ютилитис. Впоследствие, Стопанският факултет създаде секторни магистърски програми и редица обучения по тези теми, като този процес се допълва по естествен начин и от откриването на новото издание на Водната академия.

В рамките на два семестъра, с помощта на професионалисти от водния сектор и преподаватели от университета, участниците ще преминат през организационните, икономическите, правните и управленски специфики на този ютилити отрасъл. На 7 декември, в навечерието на студентския празник, 15 ръководни служители от „ВиК София област“, „ВиК Йовковци“, „ВиК Стара Загора“, „ВиК Благоевград“, „ВиК Ловеч“, „ВиК Шумен“ и „ВиК Перник“ навлязоха в икономическите дисциплини на водната индустрия.