Начало / Университетът / Факултети / Стопански факултет / Новини от факултета / Fintech MeetUp 2023 с участието на еврокомисар Марейд Макгинес събра финтех общността в Стопанския факултет

   

08.12.2023

 

The Fintech Day на 5 декември, организиран от Българската финтех асоциация (БФА) и Стопанския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“, се оказа сборен пункт за студенти, лидери от индустрията и уважаеми гости, маркирайки преломен момент във финтех пейзажа на България. Денят включи две основни събития – Финтех кариерен ден, свързващ студентите с водещи финтех компании, както и Финтех среща, на която се присъедини комисарят на ЕС за финансова стабилност, финансови услуги и съюз по капиталовите пазари Марейд Макгинес.

Untitled design (9)

Финтех кариерен ден: Грижа за бъдещите таланти

Денят започна с Финтех кариерен ден, предоставяйки уникална платформа на студентите да взаимодействат с някои от най-бързо развиващите се финтех компании в България. Изявени организации като Paysafe, MyCFO, Credissimo, Paynetics, Cashwave и IRIS Solutions взеха централната сцена, представяйки вдъхновяващи сесии. Експо сегментът, който последва, позволи на участниците да се впуснат по-дълбоко в представените компании, като разберат повече за тях от представителите им. За студентите от 2-ри, 3-ти и 4-ти курс във Стопанския факултет това беше безценна възможност да изследват потенциални кариерни пътища, да придобият инсайти в динамиката на индустрията и да установят връзки, които излизат извън стените на залата.

Untitled design (10)

Fintech MeetUp 2023 – Създаване на диалог за финансова грамотност и отворено банкиране

Кулминацията на Fintech Day беше посещението на еврокомисар Марейд Макгинес по време на Fintech MeetUp 2023. Срещата беше форум за обсъждане на критични аспекти на финтех сектора в България, с фокус върху финансовата грамотност и отвореното банкиране. По време на събитието Зорница Николова, основател на Digamont, сподели гледни точки относно финансовата грамотност и представи техните иновативни платформи за финансово планиране. Мердихан Исмаилов от IRIS Solutions предостави инсайти за приносите на компанията в областта на отвореното банкиране. Диалогът подчерта важността на откритата комуникация между обществения и частния сектор и академията. Участието на еврокомисар Марейд Макгинес отрази ангажимента й към разбирането на ролята на България в нарастващите финтех хъбове на Югоизточна Европа.

Untitled design (11)

Заключение: Формиране на бъдещето на финтех

Срещата подчерта съществуващия диалог между еврокомисар Марейд Макгинес и процъфтяващия финтех сектор в България и позиционира България като забележителен участник на картата на най-бързо развиващите се финтех хъбове в Югоизточна Европа. Визитата на г-жа Макгинес служи като свидетелство за потенциала на индустрията и усилията за сътрудничество, формиращи финтех пейзажа в България. The Fintech Day приключи като успешен етап, залагайки основите за бъдещи партньорства, сътрудничества и продължаващо развитие на финтех екосистемата в България.

Untitled design (12)