Начало / Университетът / Факултети / Стопански факултет / Новини от факултета / Проведе се съвместна дискусия с АБЗ на тема: „Светът на застраховането: образование, професии, перспективи“

   

08.06.2022

 

На 7 юни Асоциацията на българските застрахователи (БАЗ) и Стопанския факултет на Софийски университет „Св. Климент Охридски“ проведоха съвместна дискусия на тема: „Светът на застраховането: образование, професии, перспективи“.

Константин Велев, председател на УС на АБЗ, заяви по време на откриването: „Застраховането дава изключително много възможности за развитие не само на хората с икономически специалисти, но и от широк кръг други специалности. Сред тези търсени специалности са риск инженер, отговорен актюер, специалисти в обработката на данни и други. Включването на младите хора в нашата индустрия ще допринесе за нейното придвижване напред, каза Константин Велев. Ние сме в процес на бързо обновление и включването на младите хора с отвореността им към технологиите само може да ни помогне. Ние сме готови да ви приемем веднага, след като завършите университетите. Надявам се да събудим интереса ви към застраховането“.

FB_IMG_1654631846791(1)

Деканът на Стопанския факултет доц. д-р Атанас Георгиев припомни, че през тази година се навършват 140 години от началото на застрахователната дейност в България, а АБЗ празнува своята 30-а годишнина от основаването си.

По време на събитието професионалисти от застрахователната индустрия коментираха развитието на пазара на труда, уменията, които са необходими за успешната професионална реализация и как развитието на застрахователната индустрия и новите технологии предопределят и променят нуждите на сектора от кадри. Акцент в дискусията бе поставен върху професионалното разнообразие в застраховането, като участниците представиха ролята и мястото на различните професии в сферата.