Начало / Университетът / Факултети / Стопански факултет / Специалности / Магистърски програми / Новини от магистърска програма "Енергийни пазари и услуги" / Ас. д-р Атанас Георгиев участва в гост-лекция и кръгла маса на тема „Енергийна дипломация“ в Киевския университет

   

26.04.2017

 

На 25 април ас. д-р Атанас Георгиев участва в гост-лекция на тема „Energy Diplomacy: what does it mean for Ukraine“ в Института за международни отношения към Киевския университет „Тарас Шевченко“ (http://www.iir.edu.ua/en/press_center/announcements/ir_lecture_energy_diplomacy/). Посещението е в рамките на проект на Дипломатическия институт (http://bdi.mfa.government.bg/) към българското Министерство на външните работи, финансиран от българското правителство и от Държавния департамент на САЩ по американската програма „Emerging Donors Challenge Fund” (EDCF), чиято цел е да подкрепи инициативи, свързани с енергийната сигурност и енергийната диверсификация на Западните Балкани, Украйна, Молдова, Грузия и Армения. Проектът предвижда няколко подобни гост-лекции в украински университети през 2017 г.

thumbnail_snimka 1

В лекцията и в последвалата кръгла маса участваха още посл. Лъчезар Матев (бивш посланик със специални поръчения по енергийните въпроси на МВнР), г-н Славчо Нейков – енергиен експерт и председател на УС в Института за енергиен мениджмънт, както и г-н Георги Гергов от Дипломатическия институт.

snimka 2

В кръглата маса взеха участие енергийни експерти, представители на академичните среди и бизнеса. Българските лектори споделиха опита на Република България с прилагането на европейското законодателство в енергетиката в рамките на процеса по присъединяване към Европейския съюз.

В началото на деня приветствие към участниците направиха зам.-директорът на Института за международни отношения към Киевския университет „Тарас Шевченко“ г-н Игор Голубий, Н.Пр. Красимир Минчев – Посланик на Република България в Украйна и г-жа Джоан Уагнър – координатор в Посолството на САЩ в Украйна.

snimka 3