Начало / Университетът / Факултети / Философски факултет / Новини / Архив / УЛРИХ БЕК – В СОФИЯ

   

По предложение на Философски факултет на 4 юни 2013 г. от 11 ч. в Аулата на Софийския университет с титлата Доктор хонорис кауза ще бъде удостоен проф. Улрих Бек - eдин от най-влиятелните социални мислители днес – за рисковото ни общество

3-ти юни, 18 часа, Гьоте-институт (ул. „Будапеща“ 1):

Разговор и премиера на РИСКОВОТО ОБЩЕСТВО

 

Ulrich_Beck

Улрих Бек е професор в Мюнхенския университет и в London School of Economics and Political Science, автор на една от 20-те най-влиятелните книги на века - РИСКОВОТО ОБЩЕСТВО: По пътя към една друга модерност. Напоследък той е активен участник в дебатите по преосмислянето на съдбата на Европейския съюз и на цялостния европейски проект. Неговите анализи по темата предизвикват бурни реакции; тяхна кулминация е предизвикателната му книга Германска Европа: Новите властови пейзажи под знака на кризата. „Еврорискът” за Бек е ценностен, скрит зад по-видимия риск за политическата конструкция „Европа”, засенчен от най-видимия риск за финансовата конструкция „евро”. „Там, където дебне опасност, кълни и спасение” – този стих на Хьолдерлин обобщава оптимистичният възглед на автора. Улрих Бек е сред инициаторите на Манифест за преизграждане на Европа отдолу, наречен „Европа – това сме ние!”. В него се предлага един от възможните пътища на справяне с риска, и - преведен на много езици, Манифестът е отворен за онлайн подписване на страницата на „Алианц” Културщифтунг, Берлин (българска версия: http://manifest-europa.eu/?lang=bg)

 

Разговор с Улрих Бек по темата на тези две негови книги ще се състои на 3 юни, понеделник, от 18 часа, в Гьоте-Институт. Той ще продължи и на следващия ден, 4 юни, в Аулата на Софийския университет при тържественото връчване на почетната титла.

 

За участие в това събитие за научния ни и граждански ангажиран живот Ви канят организаторите: Софийски университет „Св. Климент Охридски” чрез Философски факултет, Издателска съща „Критика и Хуманизъм”, Гьоте-институт и Програма „Традуки” (Берлин).