Начало / Университетът / Факултети / Стопански факултет / FEBA TV - видео новини / Видео-новини и медийни участия / Стопанският факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ и Schwarz IT България дават старт на нова Магистърска програма „Изкуствен интелект за бизнес и финанси“

   

17.06.2021

 

На специално събитие Стопанският факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ и технологичната компания Schwarz IT България обявиха създаването на новата магистърска програма „Изкуствен интелект за бизнес и финанси“ и откриването на ново ко-уъркинг пространство за иновации и колаборации в сградата на факултета.

В събитието участваха: зам.-ректорът на СУ „Св. Климент Охридски“ доц. д-р Анета Антонова, деканът на Стопанския факултет доц. д-р Атанас Георгиев, зам.-деканът на Стопанския факултет и директор на МП „Изкуствен интелект за бизнес и финанси“ доц. д-р Боряна Богданова и г-н Михаил Петров, главен изпълнителен директор на Schwarz IT България.

Вижте видео от събитието:

Програмата е резултат от близо двугодишна усилена работа на преподавателски екип на Стопанския факултет и експерти от технологичната компания, като обещава балансирано съдържание, интегриране на последните научни тенденции в областта на изкуствения интелект, практически ориентирани казуси и интерактивна среда на обучение. Споделеното пространство, реализирано с помощта на компанията, е най-модерната зала в Стопанския факултет и предлага множество възможности за лекции, семинари и събития за партньорство между бизнеса, преподавателите и студентите.

Schwarz IT Bulgaria_New Hall_SU_Opening

За разлика от други съществуващи програми, посветени на темата „изкуствен интелект“, новата магистратура ще се фокусира не само върху технологичната страна на материята, но и върху изграждане на специфични интердисциплинарни компетенции, свързани с анализ на големи масиви от данни, развиване на умения за разработване и имплементиране на бизнес решения.

„Като лидер в областта на икономиката, мениджмънта и финансите, Стопанският факултет се стреми да развива своите програми в най-перспективните направления. С програмата за изкуствения интелект в бизнеса и финансите, подкрепена от Schwarz IT България, ще предложим на студентите най-новото учебно съдържание в тази област и ще включим реални бизнес казуси, по които работят водещите компании от тези сектори. Благодарни сме на нашите партньори не само за осигуряването на съвременно учебно съдържание, но и за изграждането на най-модерната ни до момента зала, която ще се използва за учебни цели и като coworking space“, заяви доц. д-р Атанас Георгиев, декан на Стопанския факултет на официалното събитие.

Schwarz IT Bulgaria_New Hall_SU_2

„Откриването на новата магистърска програма и ко-уъркинг пространство допълва ангажимента на Schwarz IT България да подкрепя образованието и да инвестира в развитието на кадри от бизнеса и ИТ бранша. Компанията ни има дългогодишни партньорства и собствени академии за обучения, които с годините са привлекли десетки млади колеги в компанията ни. Гордеем се с това, защото една от мисиите ни е да развиваме ИТ общността в България“, добавя Михаил Петров, главен изпълнителен директор на Schwarz IT България.

„Компанията ни ще подпомогне новата магистърска програма, като демонстрира на студентите гледната точка на бизнеса и сподели вече наученото от работата по действителни казуси. Ще пренесем опита, който имаме в разработване на AI-базирани решения и ще потопим младите хора в света на изкуствения интелект, извличането на скрита информация от големи масиви с данни и превеждането й в разбираем за потребителите формат“, добавят още от Schwarz IT България.

Schwarz IT Bulgaria_New Hall_SU

Новата зала ще допълни практическата ориентация на програмата. Мултифункционалното пространство ще създаде творческа и разчупена атмосфера, като стимулира обмяната на опит и допълни традиционните фомати с неформални срещи, дискусии и колаборации.