Начало / Новини / Архив / Архив - Студенти / Покана за дискусия за Европарламента

   
EU-Parliament

Една нощ в Софийския университет с водещи експерти и известни личности, които ще обсъдят заедно със студентите „Колко сигурност е прекалена?” организирана от Европейския Парламент.

В 8 града експерти и видни общественици ще се обсъждат заедно със студенти теми от важност за всеки европейски гражданин, а след дискусиите организаторите са подготвили и DJ парти за всички участвали в инициативата. Целта на информационното турне е да се подтикнат младите хора да се възползват от правото си на глас в предстоящите избори за Европейски Парламент на 7ми юни т.г.

Експерти от Министерство на вътрешните работи, парламентарната комисия по сигурността, водещи експерти в областта на високите технологии, известни личности и представители на общественото мнение, ще дискутират в сряда вечер, 3ти юни от 18:00 ч. заедно със студенти и други желаещи темата „Кога сигурността е прекалена?”, в аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски”, по покана на Европейския Парламент.

София е последната спирка на „информационното турне”, организирано от Европейския парламент, след Пловдив и Благоевград, Русе, Свищов, Велико Търново, Бургас и Варна.

Желанието на организаторите е тези дебати да привлекат колкото се може повече млади хора и студенти, които не са забравили, че са част от Европейския съюз и се интересуват от бъдещето му и това на България, като част от ЕС. За целта са поканени видни български общественици и експерти в съответните теми за участници, за да дадат повече яснота по работата на Европейския парламент и как това засяга нас като граждани на европейския съюз. Ще се обсъждат теми, които очакват своето решаване в Брюксел и Страсбург през следващия мандат на парламента и които пряко влияят на живота на всеки един европеец.

В София темата на дебата поставя на обсъждане как да се гарантира сигурността на хората на улицата, в личното им пространство и в средствата за комуникация, без това да бъде за сметка на накърняване на човешките им права и неприкосновеността на личния живот. Търсим да бъдат изразени различни гледни точки, които са изпитани и имат своето приложение в обществото.

Каква би трябвало да е политиката на Европейския съюз през следващите 5 години. Експертите ще изложат тезите си, а всички студенти и участници ще могат да се включат в дискусията с мнения или въпроси.

След приключване на дебата организаторите канят всички на парти с горещите Funk the System DJs Marten & Rawland.

За повече информация относно инициативата прилагаме списък на всички теми и градове, в които сме планирали подобни дебати.

  • Благоевград - „Колко отворени да са границите ни?”. Дебат какви да са границите на ЕС, за ролята на България като външна граница на ЕС, има ли граници разширяването на ЕС и приемането на нови членове.
  • Русе - „Каква енергия да използваме?”. Дискусия по въпроси за общата енергийна политика на ЕС, енергийната ефективност, сигурността на доставките на енергия, устойчивото "зелено" развитие на икономиката и обществото, възобновяемите енергийни източници, за алтернативите пред България в тези области.
  • Свищов - „Какъв контрол е необходим върху финансовите пазари? ”. Въпроси за съотношението между свобода и регулиране на пазара, за нуждата от нови правила за дейността на финансовите пазари на европейско и на световно равнище, за ролята на Европейския съюз в тази сфера.
  • Велико Търново - „ В какво да инвестираме парите си?”
  • Бургас - „С какво да зареждаме колите си?”. Темата поставя Темата поставя на обсъждане въпроси за посоките на бъдещото развитие на транспорта и енергетиката, за общата енергийна политика на ЕС, нуждата от енергийна ефективност, сигурността на доставките на енергия, устойчивото развитие, водещата роля на ЕС в световен план в усилията за ограничаване на климатичните промени.
  • Варна - „Кога сигурността е прекалена”. Дебат как да се гарантира сигурността на хората на улицата, в личното им пространство и в средствата за комуникация, без това да бъде за сметка на накърняване на човешките им права и неприкосновеността на личния живот.
  • София - Софийски Университет „Св. Климент Охридски” - „Кога сигурността е прекалена?”