Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Различно минало, общо бъдеще

   
Различно минало, общо бъдеще

От 1 до 7 март в Алма матер се осъществи обменна програма „Различно минало, общо бъдеще" между Младежката организация на дружеството на ООН в България и Студентската асоциация за ООН в университета в Утрехт, Нидерландия.

В рамките на една седмица младите участници си поставиха за цел взаимно опознаване на двете култури, разбиване на стереотипите, съществуващи между двете нации, както и обмяна на практически опит от дейността на двете организации. Периодът на осъществяването на проекта съвпадна с важни български празници - националният празник на България - 3-ти март и 1-ви март - ден на мартениците. Холандските участници успяха да вникнат в значението на тези дати чрез посещението на работилниците за изработка на мартеници, изучаване на народни танци, последвани от дискусии относно националната идентичност, европейските традиции и култура. За да оценят, осмислят и запазят преживяването си от България, в края на семинара гостите ще изготвят кратко филмче, отразяващо техните впечатления за страната.

Интерес и сериозна дискусия предизвика лекцията на проф. Иван Илчев на тема: „Национална срещу европейска идентичност". Студентите от университета в Утрехт, чиито интереси са преди всичко в областта на Връзки с обществеността, лингвистиката и международните отношения показаха завидни знания и задълбочена любознателност.

Всички участници в обменната програма бяха на мнение, че това сътрудничество ще може да прерасне в бъдещи проекти по програмата „Младежта в действие".