Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Юбилеен концерт

   
Юбилеен концерт

На 18 декември в Аулата на СУ се състоя концерт на Университетския състав за старинна музика „Св. Климент Охридски” по повод 25-годишнината от създаването на състава

 

На 1 ноември през далечната 1983 г. по инициатива на акад. Георги Близнаков – Ректор на Алма матер и г-жа Таня Христова – създател на култовия за онези години състав „Йоан Кукузел”, група студенти и преподаватели от различни факултети, обединени от преклонението си към старата и красива българска музика поставят началото на един дълъг творчески път.

Неизменно през годините художествени ръководители на състава са Таня Христова и Георги Герганов. С концертните си изяви в европейски университетски градове като Саарбрюкен, Гент, Брюксел, Братислава, Хайделберг, Мюнхен, Киев, Солун, студентската формация доказа, че академичното пространство е средище не само на наука, но и на култура, изкуство и творчески ентусиазъм. Репертоарът на хоровия състав включва православни песнопения – монодии, хорови разработки и творби от западноевропейската предкласика.

 

В програмата на юбилейния концерт бяха включени любими творби като „Достойно ест”, „Господи помилуй”, „Кресту твоему”, „Тебе поем” „Многая лета” и др.

Проф. Иван Илчев – ректор на СУ изпрати поздравителен адрес с пожелания за „бъдещи сериозни постижения в областта на магията, наречена МУЗИКА!”