Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Франко Фратини изнесе лекция в Софийския университет

   
Франко Фратини изнесе лекция в Софийския университет

В Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски” италианският магистрат и дипломат Франко Фратини изнесе лекция пред студенти, преподаватели и гости на най-старото българско висше училище. Темата на лекцията бе „Юридически и политически профил на новите международни предизвикателства пред ЕС“. Франко Фратини е в България по покана на декана на Юридическия факултет на СУ проф. Сашо Пенов.

Преди лекцията, която се проведе по време на Общото събрание за избор на нов ректор на Софийския университет „Св. Климент Охридски”, Франко Фратини се срещна с ректора на СУ проф. дин Иван Илчев. На срещата проф. Илчев запозна италианския магистрат с историята на най-старото и авторитетно висше училище у нас. Той подчерта, че според Националната рейтингова система за поредна година Университетът запазва лидерската си позиция в 21 от 24 професионални направления, в които обучава студенти. Проф. Илчев разказа още и за възможностите за обучение на чуждестранни студенти, които предлага Софийският университет, както и за програмите за студентска и преподавателска мобилност.

1 (2)

Франко Фратини е председател на секция в Държавния съвет - Върховен административен съд в Италия (консултантска секция относно нормативни актове), а от 2014 г. е и първи председател на Висшия спортен съд на Италианския олимпийски комитет (CONI), последноинстанционен правораздавателен орган в италианската правна уредба в областта на спорта.

По време на политическата си кариера в предишните италиански правителства е бил два пъти министър на публичната администрация (1995-1996 г и 2001-2002 г.) и два пъти министър на външните работи (2002-2004 г. и 2008-2011 г.). От ноември 2004 до май 2008 г. е заместник-председател на Европейската комисия и еврокомисар по въпросите на правосъдието, свободата и сигурността.

От 2011 до 2013 г. е председател на Фондацията „Алчиде Де Гаспери“ - културна институция, осъществяваща дейност на европейско и международно ниво за лансиране на научната работа в областта демокрацията, европейската интеграция и международните отношения.

От февруари 2012 г. е президент на Италианското дружество за международна организация (SIOI) - сдружение от международен характер, осъществяващо дейност в областта на обучението на дипломати, изследователска работа по теми, свързани с международните и европейски отношения, международното сътрудничество и опазването на правата на човека на международно ниво. Той е първият политик, изпълняващ такава длъжност, която досега е била запазена само за дипломати и представители на академичната общност.