Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Изложба „България 1885 г. – познати и непознати свидетелства”

   
Изложба „България 1885 г. – познати и непознати свидетелства”

В Университетската библиотека на Софийския университет бе открита изложба „България 1885 г. – познати и непознати свидетелства”. Събитието е посветено на 130-годишнината от най-българското време – Съединението и победата в Сръбско-българската война. Изложбата може да бъде разгледана до 20 ноември 2015 г.

На откриването на изложбата присъстваха ректорът на Софийския университет проф. дин Иван Илчев, директорът на Университетската библиотека доц. д-р Анна Ангелова, доц. Мартин Иванов, секретар по духовност, култура и национална идентичност на президента на България, преподаватели и гости.

С уговорката, че ще говори като историк проф. Илчев разказа за канадската преса от 1885 г. и за начина, по който в нея са били отразени събитията в Източна Румелия и Сръбско- българска война – с многобройни съобщения. По думите на проф. Илчев, събитията около Съединението и Сръбско-българската война поставят България на картата на Европа.

1

Проф. Илчев припомни събитията десетина години преди Съединението и изрази съжалението си, че по време на Априлското въстание България не става известна с героизма на въстаниците. Той подчерта, че никъде никой не обръща внимание на защитниците на Дряновския манастир, на Перущица. Българският народ става известен като жертва. Това е единственият отклик на Априлското въстание в Европа. Десет години по-късно образът на българина е съвсем различен – на един народ, който сам решава голяма дипломатическа криза и сам побеждава в една непровокирана от него война.

Доц. д-р Анна Ангелова заяви, че целта на изложбата е да представи именно тези нови свидетелства, които след 130 години, когато мислим, че всичко за тези събития е казано, написано и изследвано, в богатия фонд на Университетската библиотека се появяват едни забравени свидетелства за най-българското време от нашата история. През 1885 г. България отново е във фокуса на европейската общественост и към страната ни се отправят редица френски, немски, английски журналисти.

4

„Тези книги вече са показани на вниманието на българската общественост и заслужават да бъдат преведени, издадени и да получат своя български прочит, който не са имали до сега“, заяви директорът на Университетската библиотека.

Доц. Ангелова специално отбеляза, че изложбата е реализирана със съдействието на Националната художествена галерия на България и Националния музей във Варшава.

6

Акцент в експозицията са книги на европейски военни кореспонденти, отразявали събитията в страната, които до момента не са превеждани на български език – Адриано Колочи, Леон Югоне, Жорж Филион, Анри дьо Ламот и др. Наред с непознатите свидетелства, в изложбените витрини могат да се видят и архивни материали, мемоари, песнопойки, както и трудове на университетски преподаватели за този период. Изложбата е богато онагледена с графики и рисунки на Антони Пиетровски – художник и журналист, пряк свидетел и участник в събитията.

8
7
9