Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Ректорът на СУ получи поздравително писмо от Българската народна банка

   
Ректорът на СУ получи поздравително писмо от Българската народна банка

Боряна Пенчева, член на Управителния съвет на Българската народна банка, изпрати благодарствено писмо до ректора на Софийския университет проф. дин Иван Илчев.

Поводът за писмото е изключителната отзивчивост и подкрепа, които проф. д-р Александър Кьосев, директор на Културния център на СУ и доц. дфн Вася Велинова, директор на Центъра за славяно-византийски проучвания „Проф. Иван Дуйчев” към СУ, са оказали на БНБ при организирането на Дните на културата на Европейската централна банка – България 2014 г. в гр. Франкфурт на Майн.

По думите на г-жа Пенчева една от основните цели на събитието е била да се обърне внимание на славянската писменост, създадена вследствие на покръстването на България. В писмото се отбелязва, че във връзка с честването на 1150-годишнината от това събитие, в рамките на Европейските дни на културата – България 2014 е била представена изложбата на Държавния културен институт на Министерството на външните работи „Светлина на Буквите”, подготвена съвместно с Центъра за славяно-византийски проучвания „Проф. Иван Дуйчев”.

Изложбата, която проследява историческия контекст при покръстването на българите през 864 г., е била разположена в House of Finance на университета „Гьоте” – гр. Франкфурт на Майн в периода 22 октомври-5 декември 2014 г.

В писмото до проф. Илчев Боряна Пенчева изказва своите специални благодарности на доц. дфн Вася Велинова за въвеждащата лекция, посветена на делото на Св. св. Кирил и Методий и техните ученици, както и за участието на проф. Александър Кьосев във въвеждащата дискусия с водещи журналисти и общественици. Дискусията е съпровождала откриването на художествената изложба „Глаголица и кирилица” в старата сграда на Европейската централна банка.

В заключение освен на проф. д-р Александър Кьосев и доц. дфн Вася Велинова, които с професионализъм, отговорност и родолюбие, са спомогнали за издигане на авторитета на България и Германия, г-жа Боряна Пенчева благодари и на СУ „Св. Климент Охридски” и лично на проф. Илчев за цялостната подкрепа и сътрудничество през годините.

В приложените файлове можете да видите част от двете специални притурки на Frankfurter Allgemeine Zeitung, посветени на България и българската култура.

Приложение 1

Приложение 2