Начало / Новини / Новини и събития / Откриване на изложбата "И аз съм тук"

   
Откриване на изложбата "И аз съм тук"

На 9 април 2024 г. във фоайето на Историческия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ беше открита изложбата "И аз съм тук". Изложбата представя портрети на жени бежанки, пресичащи граници и изградили нов начин на живот. Чрез разкриване на своята сила и идентичност, всяка от тях е пример за устойчивост и адаптивност, решимост и достойнство.

Изложбата, която се реализира със съдействието на Катедра „Етнология“ на Историческия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски", е инициатива на Сдружение „Съвет на жените бежанки в България“ и фотографа Иван Шишев от „Етюдите на София“ и може да бъде посетена до 19 април 2024 година.

H0LiSQdI

Историите на жените бежанки се преплитат в единна тема „И аз съм тук“, която е заявка за отстояване на позиция в обществото и призив за уважение и приемане на различията на всеки човек. Тези жени ни правят свидетели на промяна и ни учат да преследваме мечтите си. Всяка от тях разкрива безграничните възможности на човешката природа“ споделиха авторите.

LKMNYPHm

Изложбата бе открита от Линда Ауанис, председател на Съвета на жените бежанки в България, и продължи с приветствено слово от декана на Историческия факултет проф. Мира Маркова. Сред официалните гости беше и г-жа Седа Кузуджу, представител на Върховният комисариат за бежанците на ООН в България, която определи изложбата „И аз съм тук“ като свидетелство за силата и възможностите на всеки човек.

FouxBlZm

Откриването беше съпроводено от живо музикално изпълнение на музиканти от Близкия Изток и от възможността гостите да се срещнат с част от жените, взели участие в реализирането на този проект - Сара Файзи, Хадеф Албади, Силсила Махбуб, Анна Дубено.

ICl1sT-s
N5sb9OQ3