Начало / Новини / Новини и събития / С изпит по биология продължава първата кандидатстудентска сесия за учебната 2024/2025 година

   
С изпит по биология продължава първата кандидатстудентска сесия за учебната 2024/2025 година

В 14.30 часа в 272 аудитория в Ректората на Софийския университет започна изпитът по биология, за участие в който са подали заявления 839 кандидат-студенти.

В присъствието на проф. д-р Любомир Спасов, дм, декан на Медицинския факултет, и на доц. дбн Любен Загорчев, в.и.д декан на Биологическия факултет, кандидат-студенти изтеглиха вариант № 2 на теста в компонент 1 на изпита и вариант 1 в компонент 2: 1. Устройство на сърце при човек - основни характеристики и схема с обозначения; 2. Видове транспорт през мембраната на еукариотната клетка - схема с обозначения и примери; 3. Структурни нива на организация на белтъчната молекула - кратко описание, видове връзки, стабилизиращи структурата и схематично представяне; 4. Заболявания на органите на храносмилателната система - поне 4 примера с кратко описание на причините, симптомите и лечението.

Вторият компонент е задължителен само за желаещите да кандидатстват за специалност „Медицина“.

1-5

Председатели на изпитните комисии са доц. Вяра Маматаркова от Биологическия факултет и доц. Десислава Лазарова от Медицинския факултет.

1-6

Заместник-ректорът на Софийския университет проф. Мадлен Данова приветства кандидат-студентите от името на ректорското ръководство в този много важен за тях ден и им пожела да покажат отлични резултати.

1-1

С успешно издържан изпит по биология се кандидатства в следните специалности: „Библиотечно-информационни науки“; „Публични информационни системи“; „Оптометрия“; „Учител по природни науки в основна степен на образованието“; „Химия“; „Химия и английски език“; „Химия и информатика“; „Екохимия“; „Компютърна химия“; „Ядрена химия“; „Инженерна химия и съвременни материали“; „Биология“; „Молекулярна биология“; „Екология и опазване на околната среда“; „Биотехнологии“; „Биология и химия“; „География и биология“; „Биомениджмънт и устойчиво развитие“; „Биология и английски език“; „Агробиотехнологии“; „Геология“; „Геология и проучване на природни ресурси“.

1-4

С успешно издържани изпити по биология и по химия може да се кандидатства за специалност „Фармация“.

1-3

С успешно издържани изпити по биология (компонент 1 и компонент 2) и по химия (компонент 1 и компонент 2) може да се кандидатства за специалност „Медицина“.

1-2