Начало / Новини / Новини и събития / Софийският университет и Националният университет на Патагония обсъдиха възможности за сътрудничество

   
Софийският университет и Националният университет на Патагония обсъдиха възможности за сътрудничество

На път към България от българската база на остров Ливингстън в Антарктида Ръководителят на 32-рата българска антарктическа експедиция проф. Христо Пимпирев и група от експедицията посетиха най-големия град на провинция Чубут в Патагония – Комодоро Ривадавия. Те пътуваха с българския военен научноизследователски кораб “Св. св. Кирил и Методий”. Проф. Христо Пимпирев предаде писма с предложения за партньорство на аржентинския град от името ректора на Софийския университет “Св. Климент Охридски” проф. д-р Георги Вълчев и на кмета на Бургас Димитър Николов. В града живеят около 2 000 потомци на преселили се преди век българи.

В писмото, предадено от проф. Пимпирев на ректора на Националния университет на Патагония “Сан Хуан Боско” проф. Лидия Бланко, ректорът на Софийския университет “Св. Климент Охридски проф. д-р Георги Вълчев изразява намерението и желанието на Алма матер за сътрудничество с образователни институции в град Комодоро Ривадавия. „Сигурен съм, че партньорството между институциите ще бъде ползотворно и може да се развива в различни посоки. Също така успешно можем да обменяме опит и идеи, за да си партнираме при реализирането на общи проекти в областта на науката”, пише проф. Вълчев.

1-1

Ректорът на Националния университет на Патагония “Сан Хуан Боско” проф. Лидия Бланко прие предложението за партньорство със Софийския университет. Основаният през 1970 г. Национален университет на Патагония “Сан Хуан Боско”, наречен на канонизирания за светец италиански католически свещеник, който извършва просветителска дейност в Латинска Америка през XIX век, има 20 000 студенти 2 000 преподаватели и още 500 научни работници.

1-3

Част от групата на експедицията заедно с посланика на България в Аржентина Стоян Михайлов, ректора на Висшето военноморско училище (ВВМУ) - Варна флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров, генералния директор на Българската телеграфна агенция (БТА) Кирил Вълчев и др. се срещнаха с представители на кметството и управата на провинция Чубут.

В разговорите участваха и Ценка Генова, председател на българското дружество в Комодоро Ривадавия “Св. св. Кирил и Методий”, и Ружка Николова, председател на Аржентино-българската фондация в Буенос Айрес, която представя и учредената през 2022 г. Федерация на българските дружества в Аржентина.

„Решихме да дойдем тук заради българската общност в града. Но сега вече имаме тук много приятели и с Комодоро Ривадавия можем да имаме много близки взаимоотношения. Също като Комодоро Ривадавия Бургас е пристанище с петролна рафинерия, а е и университетски град, както и в Бургас има филиал на Софийския университет”, отбеляза проф. Христо Пимпирев.

„Това посещение показва значението на българската общност в Комодоро Ривадавия, както и значението на бъдещото побратимяване с Бургас”, отбеляза вицегубернаторът на провинция Чубут Густаво Мена на обща пресконференция с българските представители.

1-2

Председателят на Агенцията по знание за растеж и развитие на Комодоро Ривадавия Рубен Сарате отбеляза, че това посещение дава възможност не само за общи спомени, но и за бъдеще заедно с местната българска общност в града. “Тази среща е и възможност за побратимяване на Бургас в България и Комодоро Ривадавия в Аржентина и затова специално благодари на кмета на Бургас Димитър Николов за писмото с това предложение. Това е желание и на кмета на Комодоро Ривадавия”, подчерта Рубен Сарате.

Посланикът на България в Аржентина Стоян Михайлов отбеляза силното желание на България да задълбочи и да разшири връзките с Комодоро Ривадавия. „Имаме прекрасна възможност да реализираме това посредством кораба, който е символ на възможности. Освен това имаме тази силна база, която е българската асоциация “Св. св. Кирил и Методий” със същото име като кораба. Топлото посрещане, което имаме, е знак за силното желание да работим съвместно”, каза посланик Михайлов.

Бъдещият посланик на Аржентина в България Алехандро Мейет изрази желанието на аржентинското външно министерство за развиване и задълбочаване на отношенията с България в Антарктида, които по думите му са една от най-важните връзки между двете страни: „Искам да ви поздравя за всичко, което правите в Антарктида и за всичко, което прави българската общност в този град”.

Преди срещата с българската общност на 17 февруари 2024 г. в Музея на петрола в Комодоро Ривадавия беше представен филма за потомците на българите в Аржентина “Разпилени в долната земя” на журналистката от Българската национална телевизия Мария Чернева.

 

Освен Аржентино-българската фондация в Буенос Айрес и дружеството “Св. св. Кирил и Методий“ в Комодоро Ривадавия, провинция Чубут, (регистрирано през 1989 г.), потомците българите в Аржентина имат и Българско културно дружество „Иван Вазов“ в Берисо (основано 1955 г.), Култирно дружество „Васил Левски“ в гр. Лас Бреняс, провинция Чако, и дружество „Христо Ботев“ в гр. Пресиденсия Роке Санес Пеня, провинция Чако, което със своите над 70 години е най-старата българска организация в Аржентина. Потомците на българите в Аржентина имат и ансамбли - „Тангра“, „Кирилчета“, Родина“ и др.

Комодоро Ривадавия има население около 180 000 души и е най-големият град на юг от 45 паралел в центъра на крайбрежието на залива Сан Хорхе. Това е най-големият град в провинция Чибут в аржентинската част на Патагония с общо 600 000 жители. Градът е основан през 1901 г. и наречен на комодор Мартин Ривадавия, който е инициатор на развитието на южните части на Аржентина. След откриването на нефт в района през 1907 г. в Комодоро Ривадавия идват много емигранти, включително и от България, за да работят на нефтените находища и построената през 1922 г. рафинерия. Изграден е и 1 770 километра газопровод до аржентинската столица Буенос Айрес.