Начало / Университетът / Факултети / Стопански факултет / Катедри и Академичен състав / Катедри / Икономика / Преподаватели - Катедра Икономика / Проф. д-р Теодор Седларски / НОВО от проф. д-р Теодор Седларски / Бакалаврите от випуск 2018 г. на Стопанския факултет получиха дипломите си за висше образование

   

24.01.2019

 

bakalavrite_ot_vipusk_2018_g_na_stopanskiya_fakultet_poluchiha_diplomite_si_za_visshe_obrazovanie_medium200x200

 

На тържествена церемония в Аулата 70 бакалаври от випуск 2018 г. получиха своите дипломи за завършено висше образование. Седем са абсолвентите, които завършват с отличен успех. От тях двама са пълни отличници.

Деканът на Стопанския факултет доц. Теодор Седларски приветства абсолвентите, техните близки, приятели и гости с празника. Той подчерта, че те завършват най-доброто място, където се преподава икономика и бизнес в България. Доц. Седларски обърна внимание на високото ниво на образование, което са получили, и което ги е направило напълно конкурентоспособни у нас и в чужбина. В приветствието си деканът отбеляза, че българският бизнес поддържа постоянно контакт с факултета и участва в подобряването нa средата му чрез дарения на техника, предлагане на програми спрямо нуждите и интересите на студентите.

-1

Доц. Седларски подчерта, че Стопанският факултет е олицетворение на желанията и мечтите на много студенти преди неговото създаване. По думите му, това е едно място, което стъпва върху фундамента на традициите на Софийския университет и заедно с това отваря портал към световните знания в областта на икономиката и бизнеса. По думите му, тази мисия, с която Стопанският факултет е създаден, сега узрява и се разгръща с най-голяма сила.

Деканът на Стопанския факултет призова абсолвентите да създават мрежи от единомишленици и да променят начина, по който учим, живеем, пътя на отделни общества и на човешката история. Той говори за възможността да направиш избор, за това, че съвремието ни предлага необятни възможности за развиване – не само в професионален, но и в духовен аспект. Днес имаме безграничен достъп до гледни точки, философски трактовки, правещи възможно непрекъснатото човешко самоусъвършенстване и надграждане, за да бъдем по-добри хора за себе си, и за страната, в която живеем, подчерта доц. Седларски.

2

По традиция той припомни цитат от големия икономист Джон Мейнард Кейнс: „Той, икономистът, трябва да бъде математик, историк, държавник, философ. Трябва да разбира символи и да говори с думи. Трябва да разглежда частното в термините на общото и да се докосва до абстрактното и конкретното с еднаква лекота на мисълта. Той трябва да изучава настоящето в светлината на миналото за целите на бъдещето. Не бива никоя част от човешката природа или институция да се намира извън полезрението му. Трябва да е целенасочен и да пренебрегва временните настроения, съсредоточен и неподатлив като художник, но понякога също така близко до земята, като политик“.

В края на приветствието си доц. Седларски пожела попътен вятър на най-младите си колеги, успехи и лично щастие.

4

Абсолвентите, техните преподаватели и гости бяха поздравени и от заместник-ректора на Софийския университет проф. Ренета Божанкова . Тя отбеляза, че денят за раздялата с Университета е винаги ден на радост и гордост, но също и ден на малко тъга. „Обръщайки се назад, днес можете да си спомните първата лекция в нашата Алма матер, първия изпит, часовете в библиотеката, приятелствата…“, каза заместник-ректорът и обърна внимание на работата на преподавателите през годините. Тя изрази убедеността си, че те, преподавателите, ще бъдат винаги готови да дадат своята подкрепа и занапред.

Проф. Божанкова призова абсолвентите да продължат да учат, да търсят, да се съмняват, да прилагат знанията си и да усъвършенстват уменията си. „Знайте, че нашият университет винаги ще ви предложи подкрепа и, разбира се, нови програми, нови възможности, следващи степени на професионално развитие и научно израстване“, каза още заместник-ректорът и припомни на абсолвентите, че могат да се присъединят към Алумни клуба на възпитаниците на Софийския университет и този на Стопанския факултет.

3

Проф. Божанкова пожела на всички да не се уморяват да бъдат висококвалифицирани специалисти, готови да заемат отреденото им място в науката, в бизнеса, в държавното управление. „Така вие ще потвърдите престижното място, което заема вече 130-годишният наш университет“, допълни още проф. Божанкова. Тя отправи благодарност и към родителите и близките на абсолвентите, които са ги подкрепяли през годините на тяхното следване.

В края на приветствието си тя пожела на добър час на абсолвентите и обяви випуск 2018 на Стопанския факултет за завършил.

5

Приветствие поднесе и Стефан Димитров, изпълнителен директор на ТМФ България. Той изрази увереността си, че абсолвентите са положили много усилия в годините, преминали във факултета, изминали са своя път, за да стигнат до днешния ден. Г-н Димитров заяви, че силно вярва в това, че образованието е най-голямото богатство и изрази увереността си, че младите хора също ще могат да го усещат през годините все по-силно и по-ясно.

Той изрази надеждата си мнозина от абсолвентите да останат в България и заяви, че пазарът в момента предлага добри възможности за професионалната им реализация. „Мога да потвърдя, че знанията, които вие имате, са високо оценени не само от нашата фирма, но и от други колеги“. Той добави, че нивото на образованието в Стопанския факултет, погледнато комплексно – и като икономически знания, и като езици, като отношение към дисциплините, е на много високо ниво.

6

Отличникът на випуска Валери Ангелов също поднесе поздрав към своите колеги и преподаватели. Той припомни на колегите си първите дни, прекарани в Стопанския факултет, знаейки, че ги очакват нови преживявания. „Но това, което не знаехме, е че всеки един от нас ще се изгради като не само като специалист, не само като професионалист в съответната дейност, но и като личност“, подчерта абсолвентът. Валери Ангелов припомни работата на студентите през годините, контактите с бизнеса, както и дейността на открития през 2016 г. Кариерен център на факултета. В приветствието си той обърна внимание и на икономическата обстановка, на развитието на бизнеса и промените, които предстоят.

Валери Ангелов благодари на преподавателите на Стопанския факултет: „Това са хората, дали ни най-големия тласък, за да станем, от една страна, знаещи и можещи професионалисти, а от друга страна, едни завършени, много съвестни и отговорни хора“.

Той призова колегите си да вярват в себе си и им пожела да постигнат своите успехи.

Празничният ден продължи с връчване на дипломите на абсолвентите.

7
8
9