Начало / Новини / Новини и събития / Софийският университет награди най-добрите си спортисти за 2017 година

   
Софийският университет награди най-добрите си спортисти за 2017 година

На тържествена церемония в „Яйцето“ в Ректората за 19-ти пореден път Департаментът по спорт на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ награди десетте най-изявени студенти от различни факултети, постигнали високи резултати в спортни състезания през годината. Отличени бяха и най-добрите треньори за 2017 година.

На празника присъстваха заместник-ректорът на Софийския университет доц. Юрий Кучев, Асен Марков, главен секретар на Министерството на младежта и спорта, Боряна Георгиева, зам.-председател на парламентарната комисия по въпросите за децата, младежта и спорта към 44-то Народно събрание, Павел Иванов от Дирекция „Превенция, интеграция, спорт и туризъм“ към Столична община, проф. Сашо Пенов, декан на Юридическия факултет, доц. Първан Първанов, декан на Факултета по математика и информатика, доц. д-р Тодор Попнеделев, декан на Историческия факултет, доц. Теодора Петрова, декан на Факултета по журналистика и масова комуникация, представители на български федерации по спорт, спонсори, преподаватели и студенти.

1

Церемонията по награждаването „Спортист на годината“ бе открита от проф. Анжелина Янева, която заяви, че годината е била много оспорвана, но усилията на студентите на Софийския университет са били наградени със спечеленото второ комплексно място след Национална спортна академия на Националния университетски шампионат. Проф. Янева благодари на спортистите, че са отлични не само в спорта, но и в ученето. Проф. Янева представи новия директор на Департамента по спорт доц. Боряна Туманова.

2

Доц. Туманова се обърна към студентите-спортисти и заяви, че в този ден, който се отбелязва един път в годината, отдаваме заслужена чест на спортните им постижения. „Пожелавам ви да имате силата и мъдростта, волята и здравето, да не отстъпвате от правилния път, да реализирате мечтите си. Учете се, но не забравяйте и да спортувате“, призова студентите директорът на Департамента.

3

Заместник-ректорът доц. Юрий Кучев поднесе приветствие от името на ректорското ръководство на Алма матер. Той благодари на досегашния директор на Департамента по спорт проф. Анжелина Янева за всеотдайния труд през годините и за върховите постижения, постигнати под нейното ръководство.

4

Доц. Кучев отбеляза, че е щастлив да поздрави и новия директор на Департамента и пожела на доц. Туманова много здраве и изключително много сили, за да продължи тази линия, която Департаментът по спорт е доказал през годините. По думите му, през годините Департаментът по спорт е претворил в реалност сентенцията „Здрав дух в здраво тяло“. Той добави, че всъщност науката, образованието и спортът вървят ръка за ръка и поради тази причина в годините се доказва, че най-добрите ни студенти са и отлични спортисти. Доц. Кучев пожела на всички много успехи, не само да учат и да спортуват, а и да се веселят.

5

Главният секретар на Министерството на младежта и спорта Асен Марков поздрави присъстващите и изрази надеждата си чрез спорта да са постигнали удовлетворение, което да им даде амбиции да продължат напред своето образование и да им покаже пътя към бъдещите им успехи. Той отбеляза още, че Министерство на младежта и спорта се старае университетският спорт да просъществува и да продължи напред и една от целите е 60-те часа годишно за спорт в университетите да се увеличат в следващите години.

Департаментът по спорт обучава над 6 000 студенти в над 20 вида спорт. За първи път церемонията по награждаване на „Спортист на годината” е проведена през 1998 г. Оттогава всяка година номинациите „Спортист на годината” се осъществяват след направено предложение от преподавателя – треньор на съответния отбор. Най-важният критерий е успешното представяне на студента и постигнатите резултати на държавни, национални и международни състезания. Специално сформирана комисия обсъжда кандидатурите и избира студентите с най-добри постижения в съответната спортна дисциплина и най-добрия преподавател, треньор за съответната година. Тази година десетте най-добри спортисти са:

Borislava

Борислава Бориславова Динева, Медицинския факултет, 2 курс – бадминтон

Лично 3-то място на Националния университетски шампионат и 2-ро място на двойки

viktor_draganov

Виктор Валентинов Драганов, Факултет по математика и информатика, 4 курс – спортно катерене

Четирикратен шампион в Националния университетски шампионат по спортно катерене

Viktorija_Georgieva

Виктория Стефанова Георгиева, Юридически факултет, 3 курс – лека атлетика

Студентски шампион 100 м - 2017 г.

Ivan_Gerov

Иван Илиев Геров, Юридически факултет, 2 курс – плуване

Четири първи и едно трето място на Националния университетски шампионат 2017 г.

Ivana_Petrova

Ивана Василева Петрова, Философски факултет, 4 курс – баскетбол

3-то място на Националния университетски шампионат 2017 г. – баскетбол, 3-то място на Националния университетски шампионат 2017 г. - баскетбол 3х3, 2-ро място на Градското първенство, 1-во място индивидуално стрелба от 3-те точки.

Karolina_Dineva

Каролина Бориславова Динева, Юридически факултет, 5 курс – джудо

2-ро място до 48 кг. на Националния университетски шампионат 2017 г.

Kiril_Zahariev

Кирил Филипов Захариев, Юридически факултет, 3 курс – тенис

Шампион на индивидуалния турнир по тенис на Националния университетски шампионат 2017, 4-то място в отборното класиране

Константин Радославов Коев, Исторически факултет, 3 курс - баскетбол

Четвърто място на Националния университетски шампионат 2017, 5- то място на Националния университетски шампионат 2017 3х3.

Stefan_Chavdarov

Стефан Георгиев Чавдаров, Юридически факултет, 4 курс – волейбол,

Четвърто място на Националния университетски шампионат 2017, най-полезен играч на първенството.

Stoicho_Bebelekov

Стойчо Василев Бебелеков, Стопански факултет, 4 курс – футбол

Пето място на Градското първенство, девето място ДСП.

trenjori

Треньори на 2017 г. са Биляна Рангелова, треньор на представителния отбор по плуване – мъже, и Тихомир Димитров, треньор на представителния отбор по спортно катерене.

11

Спонсори на събитието бяха Столична община; Комсед – детски магазини; Победа АД – сладки изделия; шоколадови изделия „Милете“; Торти „Колекция”; Пирин Спринг АД; Алпен Фарма; ABO PHARMA; Novoferm – Балкан ЕООД; фирма „Намасте“; Балкан До; Джъмпер. Те получиха награди като жест на благодарност от Софийския университет и Департамента по спорт за сътрудничеството и подкрепата.

Специална награда получи и деканът на Юридическия факултет проф. Сашо Пенов за цялостен принос и подкрепа на спортната дейност.

6

За доброто настроение на празника се погрижиха мажоретният състав на Софийския университет с треньор гл.ас. д-р Петя Христова, Калоян Проданов и Ивелина Казакова.

9

999