Начало / Университетът / Факултети / Стопански факултет / FEBA TV - видео новини / Видео-новини и медийни участия / Експерти очакват спад на лихвите по заемите след въвеждане на еврото: коментар на доц. д-р Димитър Златинов

   

31.10.2022

 

Доц. д-р Димитър Златинов, ръководител на Катедра „Икономика“ към Стопанския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“, заедно с други експерти – икономистът Стела Ралева и Атанас Пеканов, вицепремиер по управление на европейските средства – коментира темата за спада на лихвите по заемите след въвеждането на еврото в България в ефира на Bulgaria On Air.

imgonline-com-ua-CompressToSize-e5jdHj5YkLCtQV

Доц. Златинов заяви, че отлагането на влизането на България в еврозоната ще зависи от икономическата ситуация. Той изказа убеденост, че ще се спази фиксираният курс към еврото. „Практиката, която наблюдаваме, не поставя съмнения в тази посока. И другата промяна – нашата централна банка ще започне да участва пълноправно в решенията на Европейската централна банка“, подчерта той.

Според доц. Златинов, поскъпването ще зависи от нивата на конкуренция. „Ако ние се предпазим от повишаването в отделните сектори, това няма съществен ценови ефект. Ние сме стигнали до свръхзадлъжнялост. Притесненията ни на този етап са свързани с бюджетното салдо и това, което наблюдаваме в повишаването на лихвените проценти, по които правителството се финансира“. Целият коментар на експертите можете да чуете тук.