Начало / Университетът / Факултети / Стопански факултет / FEBA TV - видео новини / Видео-новини и медийни участия / Разговор за устойчивостта с доц. д-р Марина Стефанова в предаването Е-кономика по Euronews България

   

14.10.2022

 

На 13 септември доц. д-р Марина Стефанова, преподавател в Стопанския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ и ръководител на МП „Отговорно и устойчиво управление“, участва в предаването на Euronews Е-кономика в разговор, посветен на устойчивостта. По време на разговора д-р Стефанова говори и за приключилата наскоро кампания S-Lifestyle. „За нас е изключително важно да създадем среда, в която студентите не само учат, но виждат на практика какво означава устойчивост. И един от аспектите, които досега не сме засягали толкова силно, а вярвам, че би имал най-голямо въздействие, е всъщност начина ни на живот. Защото се придвижваме, подбираме като абсолютни потребители храната, с която се храним, начина, по който се обличаме, къщата, в която живеем – и за тези неща по принцип не се говори. За нас беше предизвикателство да дадем една обратна връзка хем да бъдат ползватели и ценители на това, което виждат в Стопански факултет – като сграда и като място за обучение, хем от друга страна да ги провокираме да приложат в ежедневието си научените знания, което по принцип е предизвикателство за всички. Виждали сме добър опит от компаниите, които проповядвайки дадени ценности в корпоративната си култура, подпомагат и насърчават или пък обучават своите служители да бъдат устойчиви и извън работното си място, надявам се и ние да направим така“.

м

На въпрос от водещия относно начините и механизмите на действие в тази посока, д-р Стефанова отговори: „На първо място имаме доста голям акцент върху това да произведем ясни послания, които да са разбираеми, за да могат те да обърнат внимание на отделните аспекти, като пак казвам – основните ни и ключови направление са храна, жилище и поддръжка, транспорт и разбира се – мода. Другото нещо, което изключително важно за нас, е всеки да знае, че на мястото, на което се намира, тежи достатъчно много, за да има възможността точно от там да направи промяна в обществото, на пазара. Не да трябва всички да напуснем работа, да основем неправителствена организация, да ходим на протести, да отидем да подкрепяме еко инициативи, а всеки на мястото, на което работи, с професията, която упражнява или това, което учи, би могъл да допринесе и то по-най-добрия начин за цялостна трансформация на мисленето“.

Видета, създадени като част от кампанията S-Lifestyle, можете да намерите в YouTube канала на Стопанския факултет:

Целият коментар по темата за устойчивостта на доц. д-р Марина Стефанова можете да чуете тук.