Начало / Университетът / Факултети / Стопански факултет / FEBA TV - видео новини / Видео-новини и медийни участия / По-кратките срокове за Зелен преход и финансовите предизвикателства: коментар на доц. д-р Атанас Георгиев

   

09.06.2022

 

Доц. д-р Атанас Георгиев, декан на Стопанския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“, коментира новите цели за климата, зелените цели на България, финансовите предизвикателства и стремежа на бизнесите към устойчиво развитие в предаването „Бизнес старт“ на Bloomberg TV България на 7 юни.

Доц. Георгиев коментира постиженията на бизнеса в България в посока устойчиво развитие: „Бизнесът в България се стреми да реагира както на новите цели за устойчиво развитие, така и на настоящите кризи с търсене на по-иновативни и по-устойчиви решения. Едно от най-актуалните от тях напоследък, което засяга всички, е търсенето на възможности за собствено производство на енергия на място в самите обекти. Но това не е всичко. Много от компаниите в България, особено тези, които са част от международни конгломерати, вече интегрират в своите действия все повече целите за устойчиво развитие, като това е свързано и с процеса на отчитане на нефинансовите показатели на тези компании, т.нар. ESG политики, и виждаме, че този пример на пионерите в съответните сектори бързо бива последван и от останалите компании, защото устойчивостта не е просто задължение, не е регулация, устойчивостта е в основата на бъдещата конкурентоспособност на всеки бизнес“.

imgonline-com-ua-CompressToSize-syf5042Em1zm

Новите цели за климата, които ще се поставят в навечерието на 50-ата годишнина от първата конференция на ООН за околната среда вероятно ще включват съкратени сроковете, за да не се стигне до необратими климатични промени. Това обаче ще постави нови предизвикателства, свързани с финансирането. „Основните предизвикателства с поставянето на нови, по-къси срокове ще са свързани с финансирането, не само в ЕС, където вече имаме доста инструменти, но и в глобален мащаб. С инструменти като Зелени облигации, финансиране от Банката за развитие и др. ще бъде осигурен преходът на страните с по-бавно развиваща се икономика“, сподели още деканът на Стопанския факултет.

Доц. Георгиев коментира и зелените цели на България: „За съжаление, все още нямаме такава визия, както за периода до 2030 г., така и до 2050 г. Това е важно, защото енергийният отрасъл не може да се развива отделно от икономическите дейности в страната. Необходимо е първо да се опитаме да дефинираме конкурентните предимства в България в новата икономика, която на световно ниво е базирана на устойчивото развитие. На второ място трябва да направим така, че вложенията в развитие на зелени решения да са възможно най-ефективни, с най-малка социална цена и да подпомагат цялостното развитие на икономиката“.

Доц. д-р Атанас Георгиев подчерта и действията, които Софийският университет предприе в последните години, свързани с устойчивото развитие. „Една от тях е магистърската програма „Отговорно и устойчиво управление“ в Стопански факултет, която се оказа най-търсената още в първата година, в която е предложена“, каза той и добави: „Софийският университет изготви и стратегия за устойчиво развитие и климатичен план. Опитът, който имаме до момента, ще представим тази седмица, на 9 юни, пред академичната общност и бизнеса. Това е първата стъпка. Освен това университетът има ангажимент със своите научни изследвания да помага на бизнеса в решаването на предизвикателствата, пред които е изправен“.

Целият коментар на доц. д-р Атанас Георгиев по темата можете да чуете тук.