Начало / Университетът / Факултети / Стопански факултет / Новини от факултета / Иновативен градски транспорт на поискване в София тръгва през 2022 г.

   

14.02.2022

 

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ е част от проекта INNOAIR, в рамките на който ще бъде пилотно пусната за първи път в Европа концепцията за обществен транспорт на поискване с електрически автобуси. INNOAIR беше първият проект, който получи финансиране по Urban Innovative Action - инициатива на Европейския съюз, насърчаваща пилотни проекти в областта на устойчивото градско развитие.

snimka-innoair

Изминаха почти две години от началото на проекта и резултатите са обещаващи: София ще въведе нискоемисионни зони, които ще ограничават влизането на превозни средства в определени части на града с високо замърсен въздух през определени дни от годината. Освен това нашият град ще извърши и цялостен анализ на възможността за първи път да стартира такса задръстване.

Софийският университет допринася за анализа, като извършва оценка на икономическите последици, възникващи в резултат на въвеждането на такса задръстване в София. Гражданите ще бъдат информирани относно това какви са ползите и разходите, свързани с въвеждането на инициативата. Освен това, други градове в Европа ще могат да използват повторно определени аспекти на анализа, докато създават своите мерки за подобряване на качеството на въздуха.

Ако сте любопитни да научите повече, посетете нашия уебсайт.