Начало / Университетът / Факултети / Стопански факултет / Новини от факултета / Успешно бе открита Седмицата на професионалното ориентиране в Стопанския факултет

   

19.10.2021

 

На 18 октомври бе дадено официално начало на Седмицата на професионалното ориентиране „Кариера в КСО/ESG“.

kso_korica_1_reference

В откриващата дискусия „Кариера в КСО/ESG – изборът на младите мениджъри“ взеха участие:

  • Кристина де Бройн, представител на УНИЦЕФ за България;
  • Дарина Георгиева, Българска мрежа на Глобалния договор на ООН;
  • Миглена Димитрова, Българска фондова борса;
  • Борис Колев, Българска асоциация на КСО специалистите;
  • Виктория Блажева, УниКредит Булбанк АД.

 

Събитието бе открито с приветствия от доц. д-р Атанас Георгиев, декан на Стопанския факултет и доц. д-р Боряна Пелова, зам.-декан и директор на „Кариерен център“ към Факултета. Модератор на откриващата дискусия бе гл. ас. д-р Марина Стефанова, ръководител на магистърска програмата „Отговорно и устойчиво управление“.

2

Доц. д-р Атанас Георгиев, декан на Стопанския факултет откри събитието с думите: „Ние сме се доказали като иноватори в сферата на корпоративното управление с програмите, които предлагаме на нашите студенти, с партньорствата, които успяваме да организираме заедно с ключови компании и институции в български и международен контекст. Затова много се гордея, че тази година пилотно стартираме магистърска програма „Отговорно и устойчиво управление“, която се води от гл. ас. Д-р Марина Стефанова. Единствено сравнение за нейния старт мога да направя с някоя от космическите програми на Илон Мъск или Джеф Безос. Стартира с много голям брой участници – 70 студенти бяха приети в тази програма. Това, разбира се, се случва с ключовата подкрепа на партньори като УниКредит Булбанк. Сключихме важни партньорства във връзка с магистърска програма „Отговорно и устойчиво управление“ и с други институции като Българската мрежа към Глобалния договор на ООН, корпоративни лидери в различни сектори от икономиката и се надяваме да продължаваме да работим в тази сфера. Много се радвам, че учебната година за магистърската програма стартира именно с този кариерен форум, за да покажем, че пазарът не просто е готов за специалистите по КСО, но и търси и очаква от университета подготвени кадри с необходимата практическа и теоретична подготовка, за да могат те да се включат в икономиката и да бъдат лидери в тази област, извеждайки напред не само своите компании и институции, а цялото общество. Напред в момент, в който виждаме, че устойчивото развитие е ключова тема, засягаща всеки аспект от живота ни. Отдавна работим по теми, свързани с енергийни пазари и бизнес администрация, но се гордеем, че сме първи в тази програма – „Отговорно и устойчиво управление“. Ще работим за развиване на допълнителни квалификации в ESG, устойчиви финанси, КСО и с научноизследователски и практически проекти за решаване на предизвикателствата и проблемите в бизнеса“.

„Без подкрепата на деканското ръководство и стратегическите партньорства, които имаме с институции, бизнес организации и асоциации, няма как да бъдем полезни и да можем да представим конкурентна и актуална програма“, сподели гл. ас. д-р Марина Стефанова.

Доц. д-р Боряна Пелова, зам.-декан на Стопанския факултет и директор на Кариерния център сподели: „Като ръководител на Кариерния център от неговото основаване до момента, за мен днес е истинска радост заедно да открием едно уникално по своя характер събитие, абсорбирало в себе си две ключови черти на Стопанския факултет – традиция и иновации. Седмицата на професионалното ориентиране е посветена на кариера в КСО и устойчивото и отговорно управление, и добавя нов продукт в палитрата на нашия Кариерен център. Искам да благодаря на д-р Марина Стефанова, която е основния двигател на събитието, което ще протече през тази седмица, и е основател на тази толкова модерна и иновативна програма. Тя е част от линията на Стопанския факултет, в която ние години наред интегрираме висока теоретична подготовка от отличени преподаватели и бизнес експерти, с една много добре премислена практическа постановка, която се интегрира в учебните дейности, които са част от програмата. Цифрите са красноречиви, както вече спомена доц. Д-р Георгиев. Самата аз като експерт областта на анализите на данни мога да кажа, че това е програма, която е номер едно в магистърските програми на стопанския факултет по брой кандидатствали и записани студенти. Изключително сме горди, защото изпращаме силен сигнал към академичната общност и общественост в България. Професията в областта на корпоративната социална отговорност и отговорното и устойчиво управление не е просто кариерен път, а кауза и деканското ръководство на Стопанския факултет е гордо да даде началото на едно толкова вдъхновяващо кариерно събитие“.

Зам.-министърът на труда и социалната политика, Надя Клисурска-Жекова изпрати поздравителен адрес от името на министерството за провеждането на събитието. Поздравителният адрес гласеше: „Като заместник-министър вярвам, че кариерната седмица ще даде допълнителен тласък и ще даде яснота как и къде да се приложи придобитата експертиза. Корпоративната социална отговорност ще придобива все по-голяма популярност и търси своето място в нашето ежедневие с все по-голяма настойчивост. В Министерството на труда и социалната политика разработихме стратегия за развитие на КСО с хоризонт 2023 г., в която адресираме основните предизвикателства, свързани с прилагането на корпоративната социална отговорност, визията за развитието ѝ от имиджова дейност към успешен управленски модел, и сме си поставили конкретни задачи и цели. Разчитаме на вашата подкрепа в прилагането на стратегията. Тя се стреми да допринесе за насърчаване изграждането на условия на труд, които да позволяват задържането и развитието на трудолюбивите и способни работници и специалисти в рамките на структурите, за които работя. Да посочи пътища и да развие грижата за заобикалящия ни социум, да насърчи отговорното потребление на ресурсите и отношението на околната среда“. Зам.-министърът се обърна и към студентите в магистърска програма „Отговорно и устойчиво управление“ и ги насърчи да се развиват и като професионалисти да отчитат интересите на потребителите, служителите, клиентите, доставчиците и обществеността. „Всички ние искаме да сме част от високо образовано, креативно, солидарно общество. Това означава инвестиции в човешкия капитал, в утвърждаването на широкообхватна система на социална защита, означава всеки от нас да допринесе с умения, знания, опит в общите усилия, така че промяната да стане реалност“. Зам.-министър Клисурска-Жекова пожела успешна и ползотворна работа в рамките на учебната година, обучението и Седмицата на кариерното ориентиране.

1

Кристина де Бройн, представител на УНИЦЕФ за България, поздрави деканското ръководство на Стопанския факултет за провеждането на събитието, както и студентите за избора им на университет и магистърска програма. „Горда съм, че УНИЦЕФ и Софийският университет „Св. Климент Охридски“ създадоха такова ключово партньорство още в началото на 2019 г.“, заяви Кристина де Бройн. Тя открои осигуряването на решения, продукти, иновации, технологии, проучване и развитие като ключови за подобряването на качеството на живот. „Горда съм, че през последните години си партнираме така успешно. Позволете ми да споделя част от нещата, които сме постигнали до момента – УНИЦЕФ и Стопанският факултет представиха темата за човешките права и правата на децата; организирахме пилотно лятно училище, в което се включиха 15 студенти от различни факултети; проведохме и две академии, засягащи темата за детските права. Искам да поздравя деканското ръководство за успешния старт на магистърска програма „Отговорно и устойчиво управление“. Когато говорим за КСО и устойчивост, има 4 препоръки, на които УНИЦЕФ смята, че трябва да бъде обърнато внимание – устойчивото лидерство и човешките права в бизнеса; фокусиране върху човечността и хуманното отношение в бизнеса; равен достъп до академичната среда за всички студенти и приобщаващата и устойчива икономика“.

 

Седмицата на професионалното ориентиране продължава със следните дискусии:

  • КСО/ESG през погледа на специалистите „Околна среда“ (20.10, сряда, 16:30-18:00 ч.) - линк за присъединяване
  • Дискусия „КСО/ESG през погледа на специалистите „Човешки ресурси“ (21.10, четвъртък, 16:30-18:00 ч.) - линк за присъединяване
  • Дискусия „КСО/ESG през погледа на специалистите Маркетинг и Връзки с обществеността“ (22.10, петък, 16:30-18:00 ч.) - линк за присъединяване

 

Достъпът до всички дискусии в рамките на Седмицата на професионалното ориентиране е безплатен!

Запис от откриването на Седмицата на професионалното ориентиране можете да намерите тук.