Начало / Новини / Календар / Кръжок по астрономия: Нови - внезапно повишаване на блясъка

Зала А205 или А207, Физически факултет, бул. "Джеймс Баучър" 5

Лектор ще бъде доц. д-р Евгени Овчаров, катедра "Астрономия", Физически факултет.

Доц. д-р Евгени Овчаров е активен наблюдател астроном, преподавател и ръководител на катедра „Астрономия“. Също така е и един от учените от катедрата, които създават и представят научните програми в планетариума в Детски научен център Музейко.

Ние сме миниатюрна част от спиралната галактика Млечен път. Най-близката подобна галактика е Андромеда. Светлината от нея до нас пътува за цели 2.5 милиона години, но въпреки това е възможно да забележим ядрото й дори без помощта на бинокъл.
Астрономите наблюдават около 30 новопоявяващи се звезди всяка година в Андромеда. Те светят за дни или седмици и после изчезват. Днес добре знаем, че това са явления, които се пораждат в системи от две близки и силно взаимодействащи си звезди. Двете звезди са малки и слаби, и практически невидими за земния наблюдател до момента, в който повърхността на едната звезда избухва и става милион пъти по-ярка. Тогава наблюдаваме "Нова"-звезда.
Българският екип, изследващ Нови в галактиката Андромеда, е един от водещите в света в тази област. През последните години над 10 % от новите в Андромеда са открити от нас, а над 50 % от откритите въобще нови в Андромеда се изследват с телескопите на НАО Рожен и Студентска астрономическа обсерватория - САО Плана.

Anons_Evgeni_Ovcharov_31.05

Организатор/координатор: Ивайло Станев - istanev@phys.uni-sofia.bg

Кръжокът по Астрономия към катедра Астрономия се провежда от над 100 години. Негов основател е световноизвестният математик акад. Кирил Попов, първият доктор по астрономия в България.